Greenpeace on jo muutaman vuoden ajan kampanjoinut Suomessa Neste Oilin palmuöljydieseliä vastaan. Olemme sanoneet, että palmuöljyn käyttö polttoaineena johtaa sademetsien hävittämiseen. Palmuöljyllä tankkaaminen vaatii lisää viljelypinta-alaa, jota raivataan metsistä. Nyt tihkuu tietoja, että USA:n ja EU:n viranomaiset ovat samaa mieltä – palmuöljydiesel lisää päästöjä.

Greenpeacen aktivistit ovat sulkeneet sisäänpääsyn Neste Oilin pääkonttorille Espoossa 25/10/2011. Aktivistit haluavat pysäyttää Neste Oilin ajattelemaan virheinvestointiaan palmuöljydieseliin.

 

Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston EPA:n mukaan palmuöljydiesel ei kelpaa USA:n liikenteen uusiutuvavelvoitteen täyttämiseen. Palmuöljy ei vähennä päästöjä riittävästi.

”EPA’s analysis shows that biodiesel and renewable diesel produced from palm oil do not meet the minimum 20% lifecycle GHG reduction threshold needed to qualify as renewable fuel under the RFS program.”
-- http://www.epa.gov/otaq/fuels/renewablefuels/documents/420f11046.pdf

Euroopan komissiosta vuotaneet paperit puolestaan osoittavat, että palmuöljystä, soijasta ja rypsistä valmistettu biodiesel aiheuttaa enemmän päästöjä kuin tavallinen fossiilidiesel.

Guardian otsikoi osuvasti, että palmuöljydiesel saastuttaa lähes yhtä paljon kuin pahamaineinen öljyhiekasta valmistettu polttoaine. Toivottavasti Neste Oil ymmärtää viimein luopua palmuöljyn käytöstä raaka-aineena.

TAPIO LAAKSO


Mitä sinä voit tehdä? Anna palautetta Neste Oilille