Aurinkoenergian hinta putoaa, kapasiteetti kasvaa nopeasti ja tulevaisuus näyttää kirkkaalta. Tämä selviää Euroopan aurinkoenergia-alan yhdistyksen ja Greenpeacen juuri julkaisemasta Solar Generation 6 -raportista.

Suomessa aurinkoenegiasta on toistaiseksi puhuttu vähemmän. Ehkä pitäisi puhua, sillä 2009 aurinkoenergia oli EU-maissa kolmanneksi eniten lisätty tapa tuottaa energiaa. Viime vuonna uutta kapasiteettia rakennettiin maailmassa lähes 15 000 megawattia. Aurinkosähkön tuotanto vastaa nyt noin puolta Kreikan vuotuisesta sähköntarpeesta.

Raportti pitää mahdollisenä, että 12 % Euroopan sähköstä tuoteaan auringolla jo 2020. Solar Generation -raportteja on julkaistu vuodesta 2001 asti. Aurinkoenergian kasvuvauhti on joka vuosi ylittänyt teollisuuden ja Greenpeacen arviot.

Aurinkoenergian hinnat ovat tulleet alas nopeasti, mikä on osaltaan vauhdittanut alan kehitystä. Vuodesta 2005 aurinkosähkön hinta on pudonnut 40 % ja vuoteen 2015 mennessä odotetaan samanlaista pudotusta.

Toistaiseksi markkinoiden kasvua on vauhditettu syöttötariffeilla, mutta aurinkoenergian taloudellinen kannattavuus myös ilman tukia on varsin lähellä. Vuosikymmenen puolivälissä aurinkosähkö alkaa olla kannattavaa myös vähemmän aurinkoisilla alueilla kuten Suomen eteläosissa.

Valitettavasti edelleen esimerkiksi Euroopan unionin tutkimusrahoja kohdennetaan enemmän ydinvoimaan kuin uusiutuvien, energiatehokkuuden ja älykkäiden sähköverkkojen tutkimukseen yhteensä.