Greenpeacen aktivistit muistuttivat ydinvoiman riskeistä ja vaativat tiukempaa ydinvastuulakia Fennovoiman pääkonttorilla Helsingissä 5. maaliskuuta 2012.

Greenpeacen aktivistit olivat tänään Fennovoiman pääkonttorilla kertomassa mielipiteensä siitä, kuinka huteralla pohjalla ydinvoimalaa ollaan suunnittelemassa Pyhäjoelle. Osa aktivisteista kävi sisällä toimitiloissa ja osa ilmaisi mielipiteensä savuavien ydinjätettä kuvaavien tynnyreiden kanssa.

Savuavat tynnyrit saattavat olla jopa turhan kevyt tapa ilmaista, kuinka vakavasta asiasta on kysymys. Ydinvoiman historian aikana on tapahtunut kolme suurta onnettomuutta, Harrisburg, Tšernobyl ja Fukushima, ja lukuisia vähältä piti tilanteita, niistä meitä lähinnä Pohjanlahden toisella rannalla Forsmarkissa vuonna 2006. Olisi aika rankkaa itsensä pettämistä kuvitella, ettei Fukushima voisi tapahtua täällä.

Fukushiman kustannuksiksi on arvioitu 200 miljardia euroa. Se on viisi kertaa niin paljon kuin Suomessa kerätään vuodessa veroja. Ei tarvita taloustieteilijää toteamaan, että Fennovoima olisi konkurssissa saman tien, jos suunnitellussa ydinvoimalassa tapahtuisi onnettomuus. Maailmassa ei ole vakuutuksia, jotka kattaisivat ydinkatastrofin vahingot.

Mitä sitten tapahtuisi, jos Pyhäjoella tapahtuisi ydinonnettomuus? Jäljellä olisivat säteilevät rauniot ja konkurssipesä. Fennovoiman omistajat, joista suurin on energiajätti E.ON, menettäisivät tietysti sijoittamansa pääoman, mutta sehän on vain pennosia Fukushiman kaltaisen tuhon kustannuksiin verrattuna. Käytännössä kaikki Fennovoiman omistajat pääsisivät kuin koira veräjästä kulissiyhtiönsä kaatuessa. Satojen miljardien lasku tulisi meille kaikille suomalaisille.

Koska näin ei tietenkään saa olla, Suomen ydinvastuulakia on tiukennettava. Ja vielä tärkeämpää: E.ONin ja muiden Fennovoiman omistajien on luovuttava ydinvoimalan rakentamisesta Pyhäjoelle.

Jehki Härkönen