Greenpeacen aktivisteja 13 maasta on lukittautuneena jäänmurtaja Nordicalle. Aktivistien tarkoituksena on estää Nordican osallistuminen Shellin hengenvaaralliseen öljynporaukseen Arktiksella.

Kenelle poraus on hengenvaarallinen? Ei ainoastaan jääkarhuille, hylkeille, linnuille ja kaloille, joiden elämän öljyonnettomuus tuhoaisi. Vaan meille kaikille. Maailman energiajärjestö IEA varoitti juuri viime viikolla, että nykylinjalla maailman poliittinen johto on viemässä planeettamme kohti kuuden asteen ilmaston lämpenemistä.

Tällainen muutos olisi hengenvaarallinen myös ihmisille. Äärimmäiset sääilmiöt, merenpinnan nousu ja merien happamoituminen, jäätiköiden ja ikiroudan sulaminen, kuivuuden lisääntyminen ja viljelykelpoisen maan väheneminen ovat vain esimerkkejä niistä vakavista seurauksista, joita voimakkaalla ilmaston lämpenemisellä olisi.

Minä en halua lapseni joutuvan elämään sellaisessa maailmassa. Samaa mieltä ovat nämä aktivistit, jotka ovat tulleet eri puolilta maailmaa viettämään erilaista vappua Nordicalla. Ei ole mukavaa olla tuulisella laivan kannella lukittautuneena kylmään metalliin. Jokainen meistä olisi mieluummin viettämässä vappua ystävien kanssa kotona.

Uskomme kuitenkin, että nyt viimeistään vappupuheiden solidaarisuuden on laajennuttava ihmisten välittömien tarpeiden ulkopuolelle.  Jos annamme välinpitämättömyyttämme Shellin tuhota Arktiksen ja pahentaa ilmastonmuutosta entisestään, ajamme ihmiskunnan kohti niin synkkää tulevaisuutta, ettei sitä uskalla edes ajatella.

Vappupuheiden huolet Euroopan rahoituskriisistä tulevat näyttämään absurdeilta siinä vaiheessa, kun ilmastonmuutos alkaa todella nakertaa elämämme perusteita.

Kun poliitikot eivät uskalla sanoa tätä ääneen, on kansalaisten toimittava. Ei anneta pahimman tapahtua. Jo lähes 400 000 ihmistä on vaatinut Shelliä pysymään poissa Arktikselta. On meidän kaikkien tehtävä kertoa poliittisille johtajillemme, että Arktis ja planeettamme tulevaisuus kuuluvat meille kaikille, ei öljy-yhtiöille. Heidän on pakko kuunnella.

Aktivistit kertovat miksi ovat lähteneet pysäyttämään Shelliä:

 


Seuraa toimintaa verkossa greenpeace.fi/arctia