Toimittaja Matti Huuskonen kirjoitti Helsingin Sanomien kolumnissaan (vaatii käyttäjätunnuksen) viime lauantaina  Greenpeacen metsäkampanjasta 14 vuoden takaa. Greenpeacen tuolloinen metsäkampanjoitsija Matti Ikonen kirjoitti vastineen, joka julkaistiin lehdessä tänään. Julkaisemme vastineen myös blogissamme:

Matti Huuskonen kertoi Välihuomiossaan (HS 27.9.) menettäneensä uskonsa Greenpeaceen vuonna 1995. Tuolloin uutisoitiin Ilomantsista Metsähallituksen aarniometsään tekemältä avohakkuulta haetusta aarnikannosta. Se vietiin Enson pääkonttorin kautta Hampuriin Grüner und Jahr -kustantamon eteen muistomerkiksi. Olen pahoillani Huuskosen uskon menettämisestä, mutta haluan muistuttaa, että ympäristöjärjestöt eivät luokitu uskonasioiksi. Niiden tekemiset voi selittää tosiasioilla.

Aarnikanto haettiin aukolta, joka oli ollut aarniometsää alueella, jota Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiiri oli esittänyt Koitajoen kansallispuistoksi. Tämän Enso ja Metsähallitus myönsivät hakkuun jälkeen. Kannosta oli ilmeisesti sahattu irti aukolle jätetty tuulenkaatoaihki. Aarnikantoja oli paikalla satoja, mutta valitsimme tämän komean yksilön, koska sen juurista osa oli irti. Kaarisahalla ja kirveellä juurien katkominen oli nimittäin päivän mittainen urakka, maakin kun oli toukokuussa vielä roudassa.

Aarnikanto ei siis ollut mitenkään kiistanalainen todistusaineisto aarniometsähakkuista, vaan ainoastaan niitä pääkonttorilla konkretisoiva muistomerkki. Ilta-Sanomat väitti lööpissään Greenpeacen huijanneen härskisti. Seuraavan päivän lehdessä meille kannonnoutajillekin annetiin suunvuoro, jolloin pääsin myöntämään väittäneeni traktorimiehelle kannon olleen matkalla eräänlaisiin polttareihin. Muita ei oltu huijattu. Kanto oli tosiaankin talousmetsästä, koska kaikki suunnitellut luonnonsuojelualueet ovat määritelmällisesti talousmetsiä. Kannon hinnan Metsähallitus laskutti ja Greenpeace maksoi. Aarniometsien hakkuu valtionmailla jatkui tälläkin viikolla Suomussalmella, tällä kertaa puut osti kuulemma Metsäliitto.

Matti Ikonen
Silloinen Greenpeacen metsäkampanjoitsija
Helsinki