21. elokuuta 2014

Greenpeacen vapaaehtoinen Olli Vuokko siivoamassa öljyvuotoa Venäjällä Komissa 20. elokuuta 2014. © Denis Sinyakov / Greenpeace

Venäjällä on käynnissä massiivinen ympäristökatastrofi, jota on vaikea tunnistaa katastrofiksi. Katastrofit ovat yleensä äkillisiä ja yllättäviä. Tämä öljykatastrofi on kyllä yllättävä, mutta ei äkillinen.

Julkaisimme jo vuonna 2012 raportin öljyvuodoista Venäjällä. Asiantuntijoiden mukaan Venäjällä vuotaa luontoon joka vuosi yli 30 miljoonaa barrelia öljyä. Vertailun vuoksi, historian pahimpana pidetyssä yksittäisessä öljyonnettomuudessa eli Deep Water Horizon porauslautan räjähdyksessä Meksikonlahdella öljyä suihkusi mereen ”vain” 4,9 miljoonaa barrelia. Venäjällä pääsee öljyä karkuun siis yli kuusi kertaa enemmän joka vuosi! Öljyvuodot eivät ole vain Venäjän oma ongelma, sillä karanneesta öljystä jopa neljä miljoonaa barrelia valuu vesistöjä pitkin Jäämereen. Suomeen tuotavasta raakaöljystä ja öljytuotteista yli 90 prosenttia on peräisin Venäjältä.
   
Tänä kesänä olemme tarttuneet jälleen Venäjän jatkuvaan öljykatastrofiin. 44 vapaaehtoista ja asiantuntijaa 14 maasta ovat olleet nyt yli viikon ajan Venäjällä, Komissa, kartoittamassa öljyvuotoja yhdessä paikallisen kansalaisjärjestön Pelastakaa Petšora -komitean kanssa. Mukana on myös kolme suomalaista vapaaehtoista. Ensimmäisen viikon aikana öljypartiomme löysi 125 öljyvuotoa. Useat öljyvuodot pulppusivat vielä öljyä löytöhetkellä. Tämän lisäksi öljypartiomme on kerännyt talteen 50 tonnia öljyä käyttäen ämpäreitä, harjoja ja pumppuja.

50 tonnia öljyä on silti vain pisara meressä. Siivous kuitenkin näyttää viranomaisille ja öljy-yhtiöille, kuinka paljon helpompaa olisi estää vuodot kuin siivota vuotoja. Suurin ongelma Venäjällä on puutteellinen lainsäädäntö, joka päästää öljyvuotojen aiheuttajat aivan liian pienin seuraamuksin. Greenpeace Venäjä yhdessä Pelastakaa Petšora- komitean kanssa, onkin tuottanut raportin, jossa esitetään useita parannuksia nykytilanteeseen. Tämä työ on myös kantanut hedelmää. Greenpeace Venäjä tapasi maanantaina Komin ympäristöministerin ja öljy-yhtiöiden edustajia. Komin ympäristöministeri suhtautui esityksiimme myönteisesti.

Öljyvuodot maalla eivät ole ainoa ongelma. Kuten suomalainen vapaaehtoinen Olli Vuokko totesi: ”Eniten huolettaa mitä tapahtuu, kun nämä yhtiöt lähtevät poraamaan öljyä herkästi haavoittuvalle arktiselle merialueelle huomattavasti vaikeampiin olosuhteisiin, kun tilanne on näin paha jo maalla.”

Venäjän öljyvuotojen tukkimisen lisäksi meidän täytyykin estää öljynporaus Arktisilla vesillä. Sinä voit tukea työtämme Arktiksen pelastamiseksi ja allekirjoittaa vetoomuksen.

Olli Tiainen