Joskus yritykset tulevat lähettäneeksi viestinnässään tahattomia viestejä. Ranskalainen valtio-omisteinen energiamonopoli EDF (joka omistaa kaikki Ranskan ydinreaktorit) tilasi tässä taannoin mainosvideon, jossa kertojanääni filosofisesti pohdiskelee kuinka sitä elämässä joutuu päivittäin tilanteisiin, joissa pitää päättää avatako se (symbolinen) ovi vai ei. Lopuksi videossa todetaan, että yhdessä (videon katsojien kanssa) EDF avaa uuden oven.

No, yksi ovi kyseiseltä firmalta olisi saanut jäädä avaamatta: yhtiötä syytetään tunkeutumisesta Greenpeacen tietoverkkoihin. Tästä on seurannut laajasti uutisoitu oikeusjuttu, jossa kaksi EDF:n johtoportaan jäsentä sekä yhtiön palkkaaman yksityisen etsivätoimiston toimitusjohtaja ja kaksi työntekijää ovat syytettyinä vakoilusta.

Tapaus on muuten johtanut tietoturvatoimiin muuallakin kuin Greenpeacen Ranskan toimistossa: Britannian Greenpeacen IT-systeemit ja puhelimet käydään nyt tiheällä kammalla läpi, sillä EDF:n suunnitelmiin kuuluu ydinvoimateknologian myynti myös saarivaltakuntaan.

Ranskankielentaitoiset voivat lukea tapahtuneesta Le Mondesta, englantia taitavat voivat tutustua esim. brittiläisen Guardianin artikkeliin aiheesta.

Suomen media ei ole vielä vakoilutapausta uutisoinut. Tuskin uutisoikaan. Ranskalainen ydinvoimateollisuushan ei kosketa meitä millään tavalla..

Virpi