Greenpeacen lippulaiva Rainbow Warrior purjehtii Amazonilla tukeakseen metsäkadon lopettavaa lakialoitetta.

Greenpeacen lippulaiva Rainbow Warrior saapui Brasiliassa sijaitsevaan Santaremin kaupunkiin 28.maaliskuuta, matkustettuaan Amazonilla kaksi päivää. Amazonin tutkimusmatka käynnistyi aiemmin tällä viikolla aluksella pidetyn tapahtuman jälkeen, jossa julkaistiin lakialoite Brasilian metsäkadon lopettamiseksi.

Santaremissä tapaamme lisää Amazonin asukkaita ja keskustelemme metsäkadon vaikutuksista ja lain tarpeesta. Santarem on Amazonin sydänmailla sijaitseva satamakaupunki jossa on viime vuosina kampanjoitu voitokkaasti metsien suojelun puolesta.

Vuonna 2006 suurimmat soijan ostajat sitoutuivat olemaan ostamatta soijaa alueilta, joilla sademetsää on kaadettu soijaviljelmien tieltä. Päätöksestä seurasi kuuden vuoden intensiivinen kampanjointi, jotta metsiä ei kaadettaisi soijan takia. Sopimus on edelleen voimassa ja se on tärkeä tekijä Amazonin suojelemisessa.

Nyt olemme palanneet takaisin. Toimimme yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa, jotka kuuluvat 450 kansalaisjärjestöä kattavaan verkostoon, GTA:han. Tuomitsemme vastuuttomat infrastruktuuriprojektit, jotka aiheuttavat Amazonin metsäkatoa ja vaadimme uutta lakia suojelemaan sademetsiä.  

Kuusi vuotta sitten liittovaltion hallitus toteutti pitkän, vapaaehtoisen projektin seitsemäntoista ministeriön kanssa kehittääkseen suunnitelman BR-163 -nimisen tien päällystämistyön vaikutusten vähentämiseksi. Tämä tie halkoo Amazonin läpi 1 700 kilometrin matkalta. Suunnitelmassa oli useita lupauksia siitä, kuinka kaikki päällystämisen negatiiviset vaikutukset pyritään minimoimaan. Päällystystyö jatkui, mutta toimintasuunnitelmaa ei ikinä toteutettu. Tietä on päällystämättä enää 373 kilometriä ja projektin oletetaan valmistuvan vuonna 2013.

Nyt useat Santaremin yhteisön jäsenet allekirjoittivat vetoomuksen, jotta asioihin saataisiin muutos. Sinäkin voit antaa äänesi kuulua ja olla mukana pelastamassa Amazonia!