Greenpeace activists floated a cloud over downtown Seattle April 19, 2012, in a demonstration to draw attention to the type of energy that tech companies Amazon and Microsoft use to power their cloud computing services.  Photo by Greenpeace

Viime viikolla Greenpeace toimitti ”Onko pilvesi puhdas?” -haasteen suoraan Applelle, Amazonille ja Microsoftille eli niille yrityksille, jotka olivat vertailussamme sijoittuneet sektorin toimijoiden jälkipäähän ja joita vaadimme vaihtamaan likaisesta hiilestä puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan. Haaste liittyy viime tiistaina julkaistuun ”How Clean is your Cloud?”
-raporttiin
ja sen tuloksiin. Tällä hetkellähän valtavalla nopeudella laajenevia palvelinkeskuksia pyöritetään likaisella, hiilellä ja ydinvoimalla tuotetulla sähköllä.

Jos pilvipalvelut olisivat valtio, sijoittuisi tämä ”pilvipalvelinvaltio” maailman energiakäyttötilastoissa viidenneksi. Ihan pienistä energiamääristä ei siis puhuta. Vaikka yritykset ovat tehneet vaikuttaviakin energiatehokkuuden parannuksia palvelinkeskuksiinsa, niin palveluiden valtavan kasvun vuoksi pilven kokonaisenergian kulutus kasvaa huimaa vauhtia. Pelkät energiatehokkuuden parantamistoimet eivät siis riitä, vaan tarvitaan myös toimenpiteitä energian laatuun, jotta pilven jalanjälkeä saadaan puhdistettua.

Greenpeacen aktivistit vierailivat yritysten pääkonttoreilla muun muassa Seattlessa ja Istanbulissa. Pääkonttoreilla tiimit muistuttivat yrityksiä eri tavoin siitä, että virtuaalisen pilven takana olevilla energiavalinnoilla on todellista vaikutusta siihen maailmaan, jossa elämme. Pääkonttorien seinille ripustettiin pilvenmuotoisia bannereita ja Amazonilla vaatimuksemme nostettiin ilmaan jätti-ilmapallojen avulla. Irlannissa aktivisteilla on mukanaan uusi innovaatiomme pilvikone, joka tuotti ilmoille pilvikuplia (ja tietysti pilvikoneenne kuplat olivat täysin ympäristöystävällisiä!)

Kaiken kampanjointimme avulla vaadimme yrityksiä muuttamaan energiavalintojaan ja käyttämään kuuluisaa innovaatiokykyään uusiutuvilla pyörivän pilven tuottamiseksi. Tiedämme, että tämä on mahdollista, koska Google ja Yahoo ovat jo ryhtyneet toimiin uusiutuvien osuuden kasvattamiseksi. Haluamme jatkossakin käyttää pilvipalveluita, mutta haluamme myös, että niiden pyörittäminen ei edistä ilmastonmuutosta tai likaa ilmastoa. Siksi vaadimme yrityksiä puhdistamaan pilvensä ja valitsemaan puhtaan energian. Kun yritykset sitoutuvat muutokseen ja ryhtyvät vaatimaan puhdasta energiaa isoissa määrin, on sillä vaikutusta myös energiatuottajiin.

Lähetä siis viestisi näiden yritysten johtajilla ja kerro, että haluat puhtaan pilven!