Päivä numero kahdeksan käynnistyi tänään. Rainbow Warriorin miehistö ja joukko Brasilialaisia aktivisteja on pidätellyt rahtilaiva Clipper Hopea Sao Luizin ankkuripaikalla. Ankkurikettinkiin on laitettu hippi roikkumaan, joten alus ei pääse liikkumaan mihinkään. Clipper Hope oli menossa satamaan lastaamaan takkirautaa kuljetettavaksi Pohjois-Amerikkaan terästeollisuuden tarpeisiin.

Kun ilmoitimme aluksen kapteenille mitä olemme tekemässä, hänen ensimmäinen reaktionsa oli: "Olette varmaan erehtyneet kohteesta, me kuljetamme terästä, emme mitään ympäristömyrkkyjä tai muuten haitallisia tuotteita"

Niinpä niin. Emme olleet erehtyneet kohteesta.

Tämän päivän maailmassa on yhä vaikeampi tunnistaa hyviksiä ja pahiksia toisistaan. Kansainväliset suuryhtiöt pitävät tonttinsa puhtaana ja kauluksensa valkoisena ulkoistamalla ongelmat ja piilottamalla ne syvälle tuotantoketjuun. Tässä tapauksessa on kyse lähinnä amerikkalaisten ja eurooppalaisten autojen valmistukseen käytettävästä raakateräksestä, joka on nyt todistettavasti yhdistetty laittomiin metsähakkuisiin ja orjatyövoiman käyttöön Amazonasin alueella Brasiliassa.

 

Olemme nyt viikon roikkuneet kettingissä ja tunnelma laivalla on loistava. Pieni ankkuritempauksemme on saanut toivomamme vastaanoton, niin paikallisilta ihmisiltä kuin medialta. Paine on onnistuttu kohdistamaan päättäviin elimiin ja yhtiöihin, jotka ovat vastuussa tästä kaikesta.

Juuri tällä hetkellä olisi erittäin mielenkiintoista olla kärpäsenä kabinetin katossa seuraamassa kuinka yritysjohtajat ja poliitikot raapien punaista päätään puhisevat ja miettivät: Mitä tehdä nyt? Tätä ongelmaa ei enää vain lakaista maton alle, siitä pidämme huolen.

Pysymme täällä tasan niin kauan kuin asia vaatii. Aurinkorasvaa, vettä ja ruokaa riittää kyllä. Itse vietän noin kymmenen tuntia päivässä RIB-veneessä kohteen vieressä, varmistamassa ankkurikiipeilijöiden turvallisuutta. Tunnelma on korkealla ja 32-henkinen ryhmämme pyörittää showta 24/7.

Päiväntasaajan aurinko on armoton, kaikkia väsyttää ja kuivia vaatteita ei kai kenelläkään ole ollut enää muutamaan päivään. Mutta hymy on herkässä, koska olemme juuri nyt tekemässä täsmälleen sitä, mitä meidän pitäisikin tehdä.


Martti Leinonen
2nd Mate
S/y Rainbow Warrior
Amazon, Brazil