Aktivistimme ja Greenpeacen alus Esperanza osoittivat mieltä Statoilin arktista öljynporausta vastaan tiistaiaamusta lähtien 90 tunnin ajan. Tälle sivulle on koottu viikon keskeiset tapahtumat. Lue, mitä teimme Statoilin arktisen öljyhulluuden pysäyttämiseksi ja tule mukaan kampanjaan. Yhdessä voimme pysäyttää Statoilin uhan Karhusaaren ainutlaatuiselle luonnolle.

23.5. Lupa jäissä

Norjan ympäristövirasto jäädyttää Statoilin öljynporausluvan Greenpeacen valituksen perusteella. Greenpeacen mukaan hanke pitää keskeyttää, sillä porausalue sijaitsee vain 175 kilometrin päässä Karhusaaren ainutlaatuiselta luonnonsuojelualueelta ja vain 25 kilometrin päässä talvisin jäätyvän alueen reunasta.  

26.5. Ensimmäisenä paikalla

Greenpeacen alus Esperanza saapuu Statoilin porauspaikalle tarkkailemaan öljynporauslauttaa, joka on matkalla kohteeseen.

30. toukokuuta 2014

Greenpeacen alus Esperanza © Greenpeace

 

27.5. Aktivistit öljynporauslautalla

Norjan ympäristöministeriö peruu Statoilin luvan jäädytyksen, vaikka valituksen käsittely on kesken. Yhtiö ei saa aloittaa varsinaista öljynporausta, mutta sillä on lupa ryhtyä valmisteleviin toimiin. Greenpeace Internationalin aktivistit nousevat öljynporauslautalle vaatimaan Statoilin hankkeen pysäyttämistä.

30. toukokuuta 2014

Mielenosoittajat Statoilin porauslautalla Barentsinmerellä © Greenpeace

 

Osa aktivisteista on Transocean Spitsbergen -lautan kannella, osa alempana lautan rakenteissa. Öljynporauslautta ei liiku lähemmäs porauspaikkaa mielenosoituksen ollessa käynnissä.

29.5. Toinen erä

Mielenosoitus ehtii jatkua täydet kaksi vuorokautta, ennen kuin Norjan poliisi siirtää aktivistit pois lautalta. Heidät kuljetetaan helikopterilla Tromssaan, missä he pääsevät vapaiksi.

30. toukokuuta 2014

© Greenpeace

 

Kamppailu ei suinkaan pääty tähän. Toinen erä alkaa.

Meiltä vietiin aktivistit. Me viemme Statoilin porauspaikan. Esperanza asettuu tarkalleen sille paikalle, missä Statoilin on määrä aloittaa öljynporaus toukokuun lopussa. Porauslautalta esitetään Esperanzalle vaatimus poistua paikalta. Esperanza ei siirry, sillä mikään sääntö ei määrää että aluksemme pitäisi väistää toista alusta, joka on aikeissa aloittaa ympäristölle vaaralliset poraukset. Lautta perääntyy.

 

30.5. Norjan ympäristöministeri hylkää Greenpeacen valituksen – porauspaikan valtaus jatkuu

Aktivistiemme ja Esperanzan mielenosoituksessa on mukana jo yli 120 000 ihmistä, jotka vaativat Norjan hallitusta pysäyttämään Statoilin. Vetoomus luovutetaan Norjan ympäristöministeriölle.

31. toukokuuta 2014

Greenpeacen aktivistit Katie Furlong ja Julke Brandt luovuttavat yli 120 000 allekirjoitusta Norjan ympäristöministerille. © Greenpeace

 

Norjan ympäristöministeri Tine Sundtoft hylkää Greenpeacen valituksen, jossa vaaditaan Norjaa suojelemaan Barentsinmerellä sijaitsevaa Karhusaarta ja kieltämään öljynporaus alueella.

Greenpeacen alus Esperanza jatkaa mielenosoitusta Karhusaaren lähistöllä tehtävää öljynporausta vastaan. Esperanza saa ilmoituksen, että Statoilin porauskohteen ympärille on perustettu "turva-alue", jolla alus ei saa olla. Greenpeacen asianajajien mukaan turva-alueella ei ole lainvoimaa, sillä YK:n merioikeusyleissopimuksen mukaan sellaisen perustamisesta on tehtävä ilmoitus vähintään 30 päivää etukäteen.

31. toukokuuta 2014

Greenpeacen Esperanza-alus Norjan rannikkovartioston hinauksessa. © Greenpeace

 

Esperanza valtaa yhä laillisesti paikkaa, jossa Statoil suunnittelee aloittavansa riskialttiin öljynporauksen. Myöhään illalla Norjan rannikkovartiosto nousee Esperanzalle ja lähtee hinaamaan sitä kohti Tromssaa. Rannikkovartiosto toimii vastoin kansainvälistä merioikeutta. 

31.5. Esperanza jatkaa matkaansa vapaana

Norjan rannikkovartioston alus irrottaa hinausköyden ja Esperanza miehistöineen jatkaa vapaana matkaa kohti Tromssaa. Öljynporauslautalla kaksi vuorokautta protestoineet aktivistit ovat jo siellä.

Tarina jatkuu. Seuraa meitä twitterissä @GreenpeaceSuomi ja pelasta Arktis kanssamme.

Maailmanlaajuista kansanliikettä ei voi hinata pois. Liity miljooniin Arktiksen puolustajiin allekirjoittamalla vetoomus tästä.

EDIT 31.5.2014 kello 12.08: Kirjoitukseen on päivitetty perjantai-illan ja lauantaiaamun tapahtumat.