Ydinvoima pelastaa PÄIVITYS: Suuresta kiinnostuksesta johtuen kilpailuaikaa on jatkettu 11.9. asti.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen haluaisi antaa luvat kolmelle uudelle ydinreaktorille, mutta siitä huolimatta ydinsähköä ei saisi viedä ulkomaille.

Kolmen ydinreaktorin rakentaminen merkitsisi yli 30 TWh:n ylikapasiteettia, jos uskotaan hallituksen omaa, ennen metsäteollisuuden kriisiä ja talouden taantumaa tehtyä kulutusarviota. Luku on suurempi kuin metsä- ja metalliteollisuuden koko sähkönkulutus huippuvuonna 2006. Tai yli 15 kertaa Suomen suurimman sähkönkäyttäjän, Tornion terästehtaan, sähkönkulutus.

Nyt on aika laittaa koko kansan älynystyrät töihin, jotta sinivalkoiselle ydinsähkölle saadaan käyttöä. Kun neljä nyt toimivaa ydinreaktoria rakennettiin, pelastukseksi tuli sähkölämmitys, jota edistettiin aggressiivisesti. Mutta nyt hallitus on päättänyt pyrkiä senkin vähentämiseen.

30 TWh sähköä kuluu esim., jos:


  • Asennetaan jokaiseen Suomen talouteen 100 jouluvalosarjaa, joissa jokaisessa 100 valoa. Valojen pitää olla päällä ympäri vuoden ja ympäri vuorokauden.

  • Korvataan puolet kaukolämmöstä sähkölämmöllä. Taloja tulee lämmittää myös kesällä niin, että lämpötilaero sisä- ja ulkoilman välillä on vakio vuodenajasta riippumatta, paitsi huoltokatkojen aikana. Heinäkuussa sisälämpötilan tulee olla 50 astetta.

  • Asennetaan sähkölämmitys kaikkiin Suomen valtateihin (9000 km). Tämä edellyttää, että teitä ei aurata ollenkaan, vaan kaikki lumi sulatetaan sähköllä. Lisäksi tulee kehittää tapa varastoida sähköä, jotta sitä riittää talvella, kun lunta on sulatettavaksi. 10 miljardin euron investointi maanalaisiin pumppuvesivoimaloihin riittänee, jos päästään yhtä halvalla kuin tässä hankkeessa.


Lisää ideoita selvästi tarvitaan, kirjoita omasi kommentteihin! Kun osallistut kilpailuun, voit voittaa oheisessa kuvassa näkyvällä painatuksella varustetun, korkealaatuisen t-paidan!

Lauri