Neste Oil voitti vajaa vuosi sitten ylivoimaisesti maailmanlaajuisen Public Eye Awards -kilpailun yleisöäänestyksen maailman pahimmasta yhtiöstä. Neste Oil sai kyseenalaisen kunnian osakseen väittämällä palmuöljystä ja muista lisää viljelypinta-alaa vaativista kasviöljyistä tuottamaansa polttoainetta ympäristöystävälliseksi tuotteeksi.

Samoihin aikoihin Finnair osoitti todellista ympäristövastuuta ilmoittamalla, että Neste Oilin tarjoama palmuöljykerosiini ei täytä sen ympäristövaatimuksia ja luopumalla suunnitelmistaan ryhtyä käyttämään sitä testilennoilla.

Yle uutisoi tänään Lufthansan puolivuotisen palmuöljykerosiinikokeilun päättymisestä. Vaikka tuote oli teknisiltä ominaisuuksiltaan käyttökelpoinen, Lufthansa on tyytymätön raaka-aineisiin, joista Neste Oilin polttoaine valmistettiin. Lufthansan biopolttoaineista vastaavan johtajan Joachim Busen mukaan biopolttoainelentojen jatkaminen edellyttää uusien raaka-aineiden käyttöönottoa polttoaineen valmistuksessa.

Asiakaspalaute on oikeassa

Neste Oilin on syytä viimein korjata pahasti pieleen mennyt strategiansa, joka perustuu palmuöljyn laajamittaiseen polttoainekäyttöön. Ylen jutussa Neste arvioi kykenevänsä valmistamaan mikrobiöljyä teollisesti viiden vuoden kuluttua. Valitettavasti sama arvio viidestä vuodesta kuultiin jo vuonna 2007, jolloin Neste Oil aloitti palmuöljydieseltuotannon. Toimitusjohtaja Matti Lievosen on viimein aika ryhtyä sanoista tekoihin. Yhtiön on julkistettava kunnianhimoinen aikataulu, missä se luopuu kokonaan palmuöljystä ja muista maapallon rajallista peltopinta-alaa vaativista raaka-aineista.

Biodieseliä tai -kerosiinia harkitsevien asiakkaiden tulee antaa Neste Oilille sama viesti kuin lentoyhtiöiltä on saatu: tuote ei kelpaa, ennen kuin se on todistettavasti valmistettu 100-prosenttisesti ympäristöystävällisistä uuden sukupolven  raaka-aineista, jotka eivät tuhoa sademetsää tai maanviljelysalueita.

Maija Suomela