Olkiluotopilakuva 450px
Joo, eihän tämäkään kovin pureva ole.

Allekirjoittanut kuuluu siihen ihmisryhmään, joka luennoilla ja kokouksissa lähes aina ryhtyy piirtää pipertämään jotain lehtiön marginaaleihin. Usein juuri käsillä olevasta aiheesta. Väkerryksiäni löytyy tästäkin blogista.

Siksi olikin varsin luontevaa osallistua Helsingin Sanomain säätiön järjestämään pilapiirroskilpailuun, jonka voittaja julkistettiin eilen. Palkinnoille en piirroksellani (yllä) päässyt, mutta sija 20 parhaan joukossa kuitenkin irtosi. (Näitä finalistitöitä voi muuten käydä ihmettelemässä Päivälehden museossa Ludviginkatu 2–4).

Aihe piirrokseen piti valita jostain elokuun kahden viimeisen viikon uutistapahtumista. Kuin tilauksesta niistä yksi oli täällä toimistollakin kovasti tapetilla.

Säätiön järjestämillä kokkareilla, jonne finalistitöiden tekijät oli myös kutsuttu, keskustelin sarjakuvapiirtäjä Johanna Rojolan ja muutaman muun ihmisen kanssa siitä miksi Suomesta näyttää puuttuvan terävät, aidosti purevat pilapiirrokset. Hesarin legendaarisen Kari Suomalaisen jälkeen suomalaiseen poliittisen pilapiirroksen kenttään kun on näyttänyt jääneen valtava aukko.

Se on harmi, sillä pilapiirros olisi tässä kehittymättömän väittelykulttuurin maassa loistava kanava kritisoida vallanpitäjiä.

Pohdimme sitten kokkariseurueessa olisiko Suomeen enää edes mahdollista nousta uutta Karin kaltaista ampiaispesiä sörkkivää pilapiirtäjää. Olisiko esimerkiksi Helsingin Sanomilla kaltaisella valtamedialla rohkeutta palkata joku aidosti taloudellista ja poliittista valtaa ravisteleva piirtäjä? Epäilimme ettei tämä olisi välttämättä enää tänä päivänä mahdollista.

Liian ilkeä ei saa olla, tuntuu olevan ajan henki. Kotimainen poliittinen tv -satiirikin on pitkään ollut sarjaa"ihan kiva".

Jos joku tietää purevia suomalaisia pilapiirtäjiä/sarjakuvapiirtäjiä, jotka käsittelevät politiikkaa, taloutta yms "tylsiä" yhteiskunnallisia aiheita (harrastajia tai ammattilaisia) kertokaa ihmeessä! Toivon, että olen väärässä ja Suomi on todellisuudessa pullollaan kriittisen piirroksen taitajia!

Virpi Oinonen