Arktis blog

Kun luet tätä tekstiä, olen Greenpeacen veneessä Itämerellä vastassa jäänmurtaja Nordicaa, jonka Shell on vuokrannut avuksi lähtiessään poraamaan öljyä Arktikselta.

Tätä kirjoittaessani en tiedä miten operaation käy, mutta voit seurata tapahtumien kulkua Greenpeacen sivuilta.

Olen kaukana kotoani Whangareista, ja minun täytyy myöntää, että viettäessäni viime yön Greenpeacen aktivistien kanssa Saksassa olin hieman hermostunut siitä, mitä aioimme tehdä.

 

Mutta on olemassa rajoja, joita ei pitäisi ylittää. Minulle sellainen on öljyn poraaminen Arktiksella – niin kuin syvänmeren öljynporaus meillä Uudessa-Seelannissa. Se on liikaa.

Helmikuussa seitsämän ihmistä, mukana Lucy Lawless, kiipesi Arktikselle lähdössä olleeseen Shellin porausalukseen Taranakissa. He valtasivat aluksen neljäksi päiväksi ja nostattivat maailmanlaajuisen Arktista öljynporausta vastustavan aallon.

Kuten Lucy sanoi, sinä päivänä seitsämän ihmistä kiipesi ylös, mutta 130 000 laskeutui alas. Niin monta ihmistä osoitti mieltään Arktiksen puolesta lähettämällä viestin Shellille, vain neljän päivän aikana.

Mutta se ei loppunut siihen. Heidän toimensa levisivät Taranakista aaltona, joka saavutti Suomen tällä viikolla. Aalto kasvoi ja tiistaina 26 aktivistia nousi jäänmurtajalle Helsingissä. Protestin aikana Arktista öjlynporausta vastustavien joukko kasvoi yli 400 000:een, ja jatkaa kasvuaan edelleen.

Eilen, kun sama jäänmurtaja aloitti matkansa Arktikselle, uusi aktivistiryhmä kohtasi aluksen merellä, kiipesi kyytiin ja välitti jälleen viestinsä. Heidän läsnäolonsa laivalla viivytti sen matkaa kymmenellä tunnilla, ennen kuin poliisi otti heidät kiinni.

Nyt on minun vuoroni.

 

Arktis on yksi viimeisiä koskemattomia luonnonalueita planeetalla. Se on jääkarhujen, sarvivalaiden ja naalien koti. Se on villi, se on haavoittuvainen, se on arvokas.

Ilmastonmuutoksen vuoksi napajää sulaa kiihtyvällä vauhdilla mahdollistaen öljyn etsinnän. Shell on ensimmäinen iso öljy-yhtiö, joka on lähtenyt arktisille alueille. Jos emme estä heitä, muut yhtiöt seuraavat perässä.

Mutta sinä voit vaikuttaa!

Yhdessä voimme estää Shelliä ja muita öljy-yhtiöitä tuhoamasta Arktista. Kaikki eivät voi nousta laivaan vaatimaan muutosta. Mutta voit lähettää viestin suoraan Shellille, ja kertoa, että on olemassa rajoja, joita ei pitäisi ylittää. Pyydä myös kymmentä kaveriasi tekemään sama. Jos olet tämän jo tehnyt, tee se uudelleen!

Arktis on viimeinen paikka maailmassa, mistä kenenkään pitäisi porata öljyä. Jos tarpeeksi moni sanoo EI - ei Arktiksella, ei nyt eikä koskaan – voimme pelastaa sen tuleville sukupolville vaalittavaksi.

Toverinne,

James Bellamy

Greenpeacen vapaaehtoinen, Whangarei