3. syyskuuta 2012

Greenpeacen vapaaehtoisten viesti 3. syyskuuta 2012 Pyhäjoelle ydinvoimalaa suunnitteleville saksalaiselle E.ON:lle ja Fennovoiman pienosakkaille: Ei ydinvoimaa – Keine Atomkraft.

 
Aivan oikein. Otsikossa ei ole sijamuotovirhettä. Ydinvoiman puolustajat ovat koko suomalaisen ydinvoiman historian ajan vaatineet lisää ydinvoimaa Suomeen, jotta ydinsähkön tulo Venäjältä saadaan loppumaan. Ja onhan sähköä Venäjältä ostettu – siitä yksinkertaisesta syystä, kun ovat halvalla myyneet.

Nyt elektronit alkavat kulkea langassa toiseen suuntaan. Siitä yksinkertaisesta syystä, kun halvalla myymme. Sähkö on nimittäin pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla ajoittain niin halpaa, että se menee alle venäläisen hinnan, joka tällä hetkellä on noin 2,5 senttiä kilowattitunnilta. Eikä hinnan laskuun ole tarvittu yhtä ainoata kilowattituntia uutta ydinvoimaa, ei edes Olkiluoto 3:a, jota on rakennettu kuten erästä tunnettua kirkkoa Pietarissa 1800-luvulla.

Helsingin Sanomat kertoi tänään laajasti Venäjän valtiomonopoli Inter Raon halusta käydä kauppaa sähköllä naapurimaiden kanssa. Lehdessä kysyttiin aivan oikein, eikö Suomi ala viedä ydinvoimaa Venäjälle varsinkin silloin, jos joku joskus uskaltaa laittaa Olkiluoto 3:n käyntiin. Kysymykseen vastasi kantaverkkoyhtiö Fingridin Risto Lindroos siten, että keskivertolukijalta saattoi jäädä huomaamatta, oliko vastaus kyllä vai ei.

Lindroos vastasi, että ”sähkö tulee kulloinkin siitä voimalaitoksesta, joka on toiminnassa. Keväisin on suhteessa enemmän vesivoimaa, ja tuulivoima lähtee lisääntymään jo lähivuosina Ruotsin suunnasta ja ehkä Suomessakin. Tarjonta lisääntyy sekä uusiutuvan energian puolella että ydinvoimassa, eikä kulutus näytä ihmeemmin kasvavan." (kursivointi minun)

Siis kyllä: me viemme ydinsähköä, sillä ydinvoimalat ovat yleensä aina toiminnassa. Venäläisten kannattaa ostaa, kun hinta on alhainen, ja hinta on alhainen, kun meillä ei sähköä kulu. Ja jos sähköä ei kulu, ydinvoimala sammutetaan viimeisenä – niitä kun ei pistetä päälle ja pois ihan noin vain.

Entinen säteilyturvajohtaja-ydinvoimamarkkinoija Jukka Laaksonen, joka nykyisin tienaa palkkansa Rosatomin palveluksessa, kauppaa venäläistä ydinvoimalaa Pyhäjoelle. Se olisikin huojuvan hankkeen ainoa oljenkorsi, sillä Rosatom tarvittaisiin myös Fennovoiman osakkeenomistajaksi, jotta voimalatyömaa vielä voisi toteutua.

Reaktori ja sen omistaja Venäjältä, sähköä vientiin, ydinturman riski ja jätteet meille? Ei tietenkään. Siihen ei oikeuta myöskään eduskunnan 2010 antama periaatepäätös. Sähkömarkkinoiden työntämänä Suomi kompuroi vihdoin muiden teollisuusmaiden perään rakentamaan uusiutuvan energian tuotantoa. Haluttomana ja suunnittelematta, mutta hyvä että edes niin.

JUHA AROMAA