11. maaliskuuta 2013

Greenpeacen aktivistit olivat mukana kymmenientuhansien ihmisten mielenosoituksessa ydinvoimaa vastaan Japanissa, Tokiossa, vuonna 2013 maaliskuun 10. päivänä. © Noriko Hayashi / Greenpeace


Yksi maailman laajimmista ydinonnettomuuksista alkoi tasan kaksi vuotta sitten, kun maanjäristys ja tsunami tuhosivat japanilaisen Fukushima Daiichin ydinvoimalan jäähdytysjärjestelmät. Tapaus herätti paljon huolestunutta huomiota joka puolella maailmaa, mutta jäi pian syrjään jokapäiväisestä uutisoinnista.

Kulisseissa on kuitenkin tapahtunut paljon sen jälkeenkin. Ydinvoima-ala oli kriisissä jo ennen suuronnettomuutta ja sen jälkeen tulleet uudet turvallisuusmääräykset ja samanaikaisesti edistyvä uusiutuvan energian vallankumous ovat aiheuttaneet monien uudisrakentamishankkeiden peruuntumisen ja sulkeneet vanhoja reaktoreita. Joissain maissa luottamus viranomaisten ja yritysten kykyyn tuottaa ydinvoimaa turvallisesti romahti lopullisesti ja sai aikaan päätöksiä luopua ydinvoiman käytöstä tai olla koskaan sitä rakentamattakaan.

Samaan aikaan nopeasti kehittyvien maiden kasvava energiantarve tekee lähes minkä hyvänsä energiantuotannon toistaiseksi kannattavaksi ja siksi ydinvoimahankkeita viedään vielä jossain määrin eteenpäin muun muassa Kiinassa, Intiassa ja Etelä-Afrikassa. Venäjä taas näyttää löytäneen ydinvoimasta uuden geopoliittisen työkalun.

Millainen on ydinvoiman tila maailmassa vuonna 2013? Ovatko Fukushiman nostamat huolet ydinvoiman terveysvaikutuksista pelkkää hysteriaa? Ja millaisia vaikutuksia kehittyvien maiden energiantuotantohankkeilla on?

Tästä keskustelemme tänään kello 13–16 Helsingissä Annantalolla. Alustan ydinvoimateollisuuden kehityksestä globaalisti maaliskuun 2011 onnettomuuden jälkeen, intialainen Vaishali Patil kertoo Jaitapurin alueen vastarinnasta ranskalaisen Arevan reaktorihankkeelle ja Kati Juva Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:stä kertoo ydinvoiman terveysvaikutusten tutkimuksen nykytilasta.

Tilaisuus on avoin ja kokonaisuudessaan englanniksi. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

JEHKI HÄRKÖNEN