Iso-Britannian ydinvoimasuunnitelmista on voinut lukea ja kuulla tänään kaikkialla mediassa. Uutisoinnista on saanut helposti sen kuvan, että maan hallitus olisi päättänyt jopa kymmenen uuden ydinvoimalan rakentamisesta.

Suomen uutisoinnissa käytettiin fraasia "Britannian energiaratkaisu päättää vuosien jahkaamisen maan energiapolitiikasta". Kuvaa hyvin suomalaista asennetta - ydinvoima on oikeaa energiapolitiikkaa, isoja ja jämeriä ratkaisuja. Kaikki muu on nysväämistä ja jahkaamista.

Todellisuudessa ydinvoima on lilliputin roolissa Iso-Britannian (ja maailman) energiahaasteisiin vastaamisessa. Kymmenen uuden reaktorin rakentamisella saataisiin aikaan vain 4 % päästövähennys ja sekin joskus vuoden 2025 jälkeen. Siihen mennessä päästöjä pitää kuitenkin vähentää yli 40 % vuoden 1990 tasosta. Eli jahkaamista taitaa briteilläkin vielä olla edessä.

Ydinvoiman pieni rooli johtuu siitä, että suurin osa fossiilisista polttoaineista käytetään lämmityksessä, teollisuudessa ja liikenteessä, ei sähkön tuotannossa johon ydinvoimaa voidaan käyttää.

Britit maksavat jo nyt miljardeja euroja pitääkseen vanhat, kannattamattomat ydinvoimalansa käytössä. Uuteen päätökseen sisältyy kohta, joka mahdollistaa verovarojen käyttämisen myös uusien voimaloiden tukemiseen.

Lauri Myllyvirta

Lisätietoa:

Joukko ydinvoiman ja energiakysymysten asiantuntijoita kritisoi suunnitelmaa ja varoittaa ydinvoiman riskeistä

Iso-Britannian Greenpeacen reaktio suunnitelmaan

Iso-Britannian Greenpeacen video todellisista ratkaisuista: