Voimalaitokset

Uskotko, että rakentamalla lisää ydinvoimaa saadaan suljettua saastuttavat kivihiili- ja turvevoimalat?

Mitäpä sen on väliä, mitä sinä tai minä uskomme (ellet sitten sinä ole esim. kansanedustaja). Greenpeace kuitenkin selvitti, mitä Olkiluoto 3:n ja mahdollisten uusien ydinvoimaloiden omistajat uskovat.

Vastaus on yksinkertainen. Ne uskovat, että Suomeen kannattaa rakentaa reilusti lisää kivihiili- ja turvelaitoksia, vaikka ydinvoimaa rakennettaisiin lisää. Olkiluodon ydinvoimalan kaksi suurinta omistajaa, Pohjolan Voima ja Fortum, suunnittelevat ilmastopäästöiltään ylivoimaisesti saastuttavimpia laitosinvestointeja. Niiden vuosina 2005-2015 tekemät ja suunnittelemat voimalat päästäisivät ilmakehään 4 miljoonaa tonnia hiilidioksidia. Sama määrä päästöjä syntyisi, jos kaikilla suomalaisilla henkilöautoilla ajettaisiin 20 km enemmän joka päivä.

PVO ja Fortum ovat myös ainoat energiayhtiöt, jotka suunnittelevat merkittäviä investointeja kivihiileen.

Strategia on yksinkertainen: annetaan sähkönkulutuksen kasvaa, jolloin tarvitaan lisää kivihiiltä ja turvetta säätövoimaksi. Sähkön hinta pysyy korkealla. Tuotetaan kaukolämpö pienillä turvekattiloilla. Vakuutetaan poliitikot siitä, että päästöt saadaan laskuun ydinvoimalla, eikä valtion ohjausta tarvita. Tehdään tiliä ydinsähkön viennillä. Kun vuonna 2025 huomataan, että päästöt eivät laskeneet vielä seitsemännelläkään ydinvoimalalla, niin onkin jo liian myöhäistä.

No mutta, eiköhän meidän tavallisten kansalaisten ole helpompi keskittyä seuraamaan Big Brotheria ja uskoa vaan, että kyllä se ilmasto-ongelma ratkeaa ydinvoimalla.

Älä siis turhaan tutustu esim. Greenpeacen esitykseen kestävistä energiaratkaisuista tai osallistu ilmastolakia vaativaan mielenosoitukseen.

Lauri Myllyvirta