On mahdollista, että kuulet koko Karhusaaresta nyt ensimmäistä kertaa. Itsekin kuulin siitä vasta alle kaksi vuotta sitten.

Karhusaari on aivan ainutlaatuinen paikka, jonka luontoa ahne öljynporaussuunnitelma nyt uhkaa. Hyvä uutinen on, että ei ole liian myöhäistä pelastaa sitä. Haluan jakaa joitain erityisen kiinnostavia asioita, jotka opin, kun vierailimme Karhusaarella Greenpeacen Esperanza-aluksella.

1. Intia?

Hollantilainen Willem Barents sattui saaren kohdalle etsiessään meritietä Intiaan. Hän näki saarella jääkarhun, mistä Karhusaaren nimi. Jääkarhut matkaavat saarelle toisinaan ajelehtivan jään mukana.

 

2. Miljoona lintua

Yksi pohjoisen pallonpuoliskon suurimmista lintukolonioista, noin miljoona merilintua, pesii saaren jyrkänteillä. Korkeimmat jyrkänteet kohoavat kylmästä merestä suoraan ylös 400 metrin korkeuteen. Kiislat ovat runsaslukuisimpia, mutta lunni on suosikkilajini.

 

3. Ja paljon muuta elämää

Jääkarhujen ja lintujen seurassa ovat myös naalit, jotka asuvat saarella vuoden ympäri. Kesäaikaan niiden ruokalistalla on linnunmunia päivittäin. Runsaat kalapopulaatiot ovat lintujen ravinnon perusta, mutta niillä herkuttelevat myös valkonokkadelfiinit, lahtivalaat, norpat, grönlanninhylkeet ja kuplahylkeet. Aiemmin yleiset mursut ovat nyt harvinaisempi näky saaren tienoolla.

 

 

4. Luonnonsuojelualue

Karhusaari on yksi arktisen alueen harvoista luonnonsuojelualueista. Saari on listattuna myös Ramsarin sopimuksessa. Suojelualue ulottuu 12 merimailin eli noin 22 kilometrin päähän rannasta.

 

5. Uhkana Statoil

Norjan valtion omistama Statoil aikoo porata Karhusaaren lähellä öljyä tänä kesänä. Jos tämä öljynporausreikä vuotaa, öljy saavuttaa Karhusaaren rannat alle viikossa.

 

Transocean Spitsbergen in the Norwegian Sea © Greenpeace

 

6. Karu meri

Vuonna 2009 rahtialus Petrozavodsk ajoi karille lintujyrkänteiden juurella. Myrkylliset kemikaalit ja polttoaine otettiin alukselta talteen, mutta itse alus hylättiin niille sijoilleen kivivyöryjen muodostaman turvallisuusuhkan vuoksi. Ja siellä se yhä on, ruostumassa rusentavassa aallokossa. Mitenköhän öljyvahinkojen siivous mahtaisi onnistua näillä kallioisilla rannoilla?

 

7. Talvella aurinko ei nouse

74. leveyspiirillä Barentsinmerellä saari näkee sekä kaamoksen että keskiyön auringon. Polaariyö kestää marraskuun kahdeksannesta helmikuun kolmanteen. Aurinko on horisontin yläpuolella tauotta toukokuun toisesta elokuun yhdenteentoista.

Bear Island Wildlife © Greenpeace

 

8. Norjalaiset poliitikot nakuna

Saarella kokoontuu myös eksklusiivinen naku-uintikerho. Jäsenten joukossa on useita norjalaisia kärkipoliitikkoja.

 

9. Yhdeksän asukasta

Nykyisin Karhusaarella asuu yhdeksän ihmistä. Saaren säähavaintoasema tuottaa sääennusteita, jotka tukevat turvallista merenkulkua. Meteorologien lisäksi saarella asuu muutama biologi, jotka tutkivat saaren ainutlaatuista eläin- ja kasvilajistoa.

 

Eläinlajiston monimuotoisuus on syöksylaskussa kaikkialla maailmassa. Ihmisen vaikutus ympäröivään eliömaailmaan on niin voimakas, että tutkijat puhuvat maailmanhistorian kuudennesta massasukupuutosta.

Täällä Karhusaarella kasvien ja eläinten toimeentulo karuissa arktisissa oloissa on vaikuttavaa. Ekosysteemi on kuitenkin hyvin herkkä. Arktinen öljynporaus on vaarallista. Se on luonnolle järeä uhka. Arktisilla merillä poratun öljyn käyttö voimistaa ilmastonmuutosta, joka jo nyt vaikuttaa miljooniin ihmisiin ympäri maailmaa. Myös Karhusaaren ilmasto lämpenee. Arktisilla alueilla lämpötilat kohoavat nopeammin kuin maapallolla keskimäärin. 

Miljoonat ihmiset haluavat pelastaa Arktiksen. Tervetuloa Karhusaarelle. Auta pysäyttämään arktinen öljynporaus

ERLEND TELLNES

Greenpeacen Arktis-kampanjoitsija Esperanza-aluksella