Kirje ministeri Heidi Hautalalle Arktiksesta

Mikä on vastuullista liiketoimintaa Arktiksella?

Julkaisu - maaliskuu 2, 2012
Kirjoitimme valtionyhtiöiden omistajaohjauksesta vastaavalle ministerille Heidi Hautalalle ja kysyimme, pitääkö hän vastuullisena liiketoimintana Arctia Shippingin mukanaoloa arktisessa öljynporauksessa?

Jäänmurtaja Fennica on vuokrattu Shellin käyttöön arktisia öljynporauksia varten.

 

Greenpeace kantaa erityistä huolta öljynporauksen aloittamisesta arktisilla merialueilla. Ilmastonmuutoksen sulattaman jään alta etsitään lisää fossiilisia polttoaineita. Nyt Suomen valtion omistama yhtiö Arctia Shipping on vuokraamassa kaksi jäänmurtajaa auttamaan Shelliä öljynporauksen aloittamisessa Alaskassa Beaufortinmerellä ja Tšuktšimerellä.

Mikäli ilmaston lämpeneminen halutaan pysäyttää kahteen asteeseen, se edellyttää, että suuri osa jo tunnetuista öljyvaroista jätetään maahan. Suomen arktisessa strategiassa puolestaan todetaan, että öljyntorjunta jäisessä vedessä on nykytekniikalla lähes mahdotonta. Kanadalaisen öljyntorjuntaan erikoistuneen yrityksen asiantuntijan mukaan ”tekniikkaa vuotaneen öljyn keräämiseen jään keskeltä ei ole olemassa”.  Äskettäin yli 500 tutkijaa vetosi presidentti Barack Obaman hallintoon ja vaati riittävän tutkimustiedon ja osaamisen varmistamista ennen öljynporauksen aloittamista Arktiksella. 

Kirje ministeri Heidi Hautalalle valtionyhtiö Arctia Shippingin toiminnasta Arktiksella