Shell's True Face

Why Shell should not have access to the Arctic

Julkaisu - elokuu 28, 2013
Shell johtaa öljyryntäystä sulavalle Arktikselle, joka on herkimpiä alueita maapallolla. Shell ei välitä tippaakaan herkästä arktisesta luonnosta tai ilmastomuutoksesta havitellessaan Arktiksen mustaa kultaa. Shell pitää sulavaa Arktista kutsuna poraamaan öljyä, vaikka se pitäisi ottaa varoituksena.

Shell porasi tutkimusreikiä Alaskan arktisilla vesillä kesällä 2012, mutta joutui lykkäämään suunnitelmiaan useiden onnettomuuksien jälkeen. Yhtiön vanhoista öljynporauslautoista toinen haaksirikkoutui saaren rantaan, toinen syttyi tuleen. Yhdysvaltainen sisäministeri arvioi yhtiön mokanneen pahasti.

Keväällä Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila allekirjoitti sopimuksen yhteistyöstä venäläisen valtionöljy-yhtiö Gazpromin kanssa öljynporauksesta Venäjän jäämerellä, jossa ympäristölainsäädäntö ja valvonta ovat kevyempiä, mutta öljyvahingot yleisiä.

Kun Arktis sulaa ilmastonmuutoksen seurauksena, Shell poraa lisää öljyä, jonka käyttö taas pahentaa ilmastonmuutosta. Tämä on noidankehä, joka tulisi saada loppumaan.

 

Tästä pdf-muotoiseen raporttiin.