Venäjä rannikkovartiosto nousi Greenpeacen laivalle

Hollannin ulkoministeriö toteaa: “Greenpeacen oikeus rauhanomaiseen mielenilmaisuun on kiistämätön”

Lehdistötiedote - elokuu 26, 2013
Koillisväylä. Venäjän rannikkovartiosto on aloittanut määräämänsä pakollisen “tarkastuksen” Greenpeacen Arctic Sunrise -laivalla aamun rauhanomaisen mielenosoituksen jälkeen. Arctic Sunrise eteni Koillisväylälle lauantaina uhmaten Venäjän yrityksiä kieltää jäänmurtajalta pääsy alueelle.

Greenpeacen kumiveneet osoittivat tänään mieltään Geolog Dmitry Nalivkin -öljynetsintäaluksen läheisyydessä “Save the Arctic” -banderollien kanssa. Alus työskentelee venäläisen Rosneftin ja amerikkalaisen ExxonMobilin yhteishankkeessa [1]. Tämän jälkeen neljä Venäjän rannikkovartioston jäsentä nousi ilman lupaa Arctic Sunriselle.

26. elokuuta 2013 Greenpeacen kumiveneet osoittivat tänään mieltään Geolog Dmitry Nalivkin -öljynetsintäaluksen läheisyydessä.

Greenpeacen kumiveneet osoittivat tänään mieltään Geolog Dmitry Nalivkin -öljynetsintäaluksen läheisyydessä.

 

- Me olemme täällä niiden kolmen ja puolen miljoonan ihmisen puolesta, jotka haluavat kertoa maailmalle, kuinka vastuutonta arktinen öljynporaus on. Nyt Venäjän viranomaiset yrittävät pysäyttää meidät joka käänteessä. Kerromme mielipiteemme täysin turvallisesti ja rauhallisesti, kun samaan aikaan öljynetsintä uhkaa herkkää arktista luontoa, sanoo Arktis-kampanjoitsija Christy Ferguson Arctic Sunriselta.

- Öljynporaus arktisilla merialueilla pitää kieltää. Ja aivan erityisesti sen pitäisi olla kiellettyä arktisen luonnonsuojelualueen välittömässä läheisyydessä. Suojelualue tarjoaa turvaa niin jääkarhuille kuin sarvivalaille. Jos täällä sattuu öljyonnettomuus, puhdistaminen on mahdotonta. Me haluamme nostaa esiin öljy-yhtiöiden toiminnan Venäjän Arktiksella, emmekä suostu vaikenemaan, Ferguson sanoo.

– Greenpeacen oikeus rauhanomaiseen mielenilmaisuun on kiistämätön. Hollannin hallituksella olevien tietojen mukaan ei ole syytä epäillä aluksen kunnossa olevan mitään vikaa, Hollannin ulkoministeriön edustaja ilmoitti lausunnossan sunnuntaina.  

Aiemmin tänään Venäjän rannikkovartiosto julisti neljän meripeninkulman sulkuvyöhykkeen Geolog Dmitry Nalivkinin ympärille estääkseen aktivisteja pääsemästä kuvausetäisyydelle aluksesta.

- Olemme Karanmerellä näyttämässä mitä Rosneft, ExxonMobil ja Venäjän viranomaiset haluavat piilotella kansainväliseltä yleisöltä. Me pidämme silmällä tätä kaunista aluetta, jossa riippumattomia tarkkailijoita ei tätä ennen ole ollut, sanoi Ferguson.

Greenpeace julkisti keskiviikkona Venäjän viranomaisten päätökset hylätä Arctic Sunrisen kolmeen kertaan tehdyn lupa-anomuksen Koillisväylällä kulkemista varten, vaikka jäänmurtaja täyttää kaikki alueella kulkemiselle asetetut vaatimukset. Greenpeace International katsoo, että kyseessä on Venäjän hallituksen selkeä yritys suojella öljy-yhtiöitä kritiikiltä. Varhain lauantaiaamuna Arctic Sunrise eteni Koillisväylälle uhmaten viranomaisia.

Yhteystiedot

Tapio Laakso, ohjelmajohtaja, p. 040 181 6559
Matti Ikonen, Arktis-kampanjoitsija, p. 0400 257 755

Greenpeace International press desk: or +31 20 718 24 70 (yhteydet laivalle)

Huomioita

YK:n merioikeusyleissopimus rajoittaa alusten tarkastamisen valtioiden talousalueella tiettyihin erityistilanteisiin, kuten epäillyn laittoman kalastuksen tai saastuttamisen tutkimiseen. Arctic Sunrisen tutkimiselle ei ole oikeudellisesti pätevää syytä.

[1] Geolog Dmitry Nalivkin on tekemässä seismistä kartoitusta merenpohjasta pinnanalaisten äänitykkien avulla. Hyvin voimakkaat ääniaallot vaarantavat valaiden ja muiden merinisäkkäiden kuulon ja hengen alueella. Seisminen kartoitus on viimeisiä valmistelutoimia ennen öljynporauksen aloittamista. Rosneftin ja ExxonMobilin öljynporausalue Vostokno-Prinovotsemelski-2  kattaa 4500 hehtaaria Venäjän Arktiksen kansallispuistoa, mikä rikkoo suoraan Venäjän ympäristönsuojelulainsäädäntöä.

Venäjän federaation laki luonnonsuojelualueista kieltää luonnonvarojen etsinnän ja hyödyntämisen suojelualueilla ja niiden suojavyöhykkeillä. Federaation laki Venäjän federaation mannerjalustasta kieltää luonnonvarojen etsintä- ja hyödyntämislupien antamisen, jos näitä toimia suunnitellaan suojelualueille Venäjän mannerjalustalla.

Greenpeace International jätti aiemmin Koillisväylän hallinnolle kolme hakemusta kulkuluvasta. Hakemuksissa kerrottiin avoimesti, että tarkoitus on toteuttaa oikeutettuja rauhanomaisia mielenosoituksia. Kaikki hakemukset hylättiin. Hylkäys on selkeä kansainvälisen oikeuden, kuten merenkulun vapauden, loukkaus.