Aktivistit nousevat ExxonMobilin öljylautalle Exxon Valdezin onnettomuuden 25-vuotispäivänä

Lehdistötiedote - maaliskuu 24, 2014
Greenpeacen aktivistit, joista viisi suomalaista, ovat tänään nousseet ExxonMobilin öljynporauslautalle Norjan Ølenissa vastustaakseen yhtiön suunnitelmia porata Venäjän Arktiksella. Aktivistit vaativat arktisen öljynporauksen kieltämistä sekä kunnianhimoisempia tuloksia ilmastoneuvotteluilta. Tänään tulee kuluneeksi 25 vuotta maailman suurimmasta öljykatastrofista. 24. maaliskuuta 1989 öljytankkeri Exxon Valdez törmäsi Alaskassa Bligh Reef riuttaan ja 40 000 tonnia öljyä valui koskemattomalle rannikkoalueelle, joka oli yksi maailman runsaslajisimmista.

24. maaliskuuta 2014

Aktivistit Exxon Valdezin öljynporauslautalla Norjassa. © Will Rose / Greenpeace

ExxonMobil valmistelee uusia porauksia Arktiksella. Yhtiö aikoo porata öljyä Venäjän Arktiksella heinä-syyskuun 2014 aikana. Öljynporaukset aiotaan tehdä yli 30 vuotta vanhalla West Alpha –porauslautalla. Lauttaa huolletaan tällä hetkellä Ølenissa Norjassa.

Greenpeacen Sini Saarela muistuttaa, että Exxon Valdezin edellisen arktisen öljyvuoden jälkiä ei ole pystytty korjaamaan edes 25 vuodessa, mutta silti yhtiö aikoo jatkaa riskialtista bisnestään hinnalla millä hyvänsä.

”Exxonin suunnitelmat uhkaavat ainutlaatuisen ekosysteemin lisäksi alueen alkuperäiskansoja. Suorien vaarojen lisäksi suurimpana uhkana on katastrofaalinen ilmastonmuutos. Jos haluamme estää ilmastonmuutoksen, emme voi käyttää edes nyt olemassa olevia öljylähteitä loppuun. Uuden öljyn etsiminen ja poraaminen on silkkaa hulluutta”, sanoo Saarela.

ExxonMobilin porausaluetta peittää paksu jää 270 - 300 päivää vuodessa ja lämpötila voi laskea -46 asteeseen. Myös voimakkaat myrskyt tekevät alueesta äärimmäisen riskialttiin poraukselle.

Lisätietoja. Sini Harkki, Greenpeace Nordicin ohjelmajohtaja, puh. 050 582 1107.

Kuvat ladattavissa vapaasti tiedotuskäyttöön

Suomalaisaktivisti mukana toiminnassa

Vetoa Arktiksen puolesta