Alankomaat uhkaa Venäjää diplomaattisilla seurauksilla Arctic Sunrisen vapauttamiseksi

Lehdistötiedote - syyskuu 26, 2013
Alankomaiden ulkoministeriö uhkaa nyt Venäjää diplomaattisilla seurauksilla, jos Venäjä ei välittömästi vapauta Greenpeace Internationalin Arctic Sunrise -alusta, joka purjehtii Alankomaiden lipun alla, sekä sen 30 hengen miehistöä.

Venäjän rannikkovartioston valtaama Arctic Sunrise Kuolanvuonolla Murmanskin lähistöllä ankkurissa. Rannikkovartiosto valtasi aluksen 19. syyskuuta 2013, kun se oli rauhanomaisesti osoittamassa mieltä Petšoranmerellä Gazpromin arktista öljynporausta vastaan. © Igor Podgorny / Greenpeace

 

Ulkoministeri Frans Timmermansin parlamentille antamassa tilannekatsauksessa sanotaan muun muassa:

"Kansainvälisen merioikeuden perusteella Alankomaat on pyytänyt Venäjän viranomaisia välittömästi vapauttamaan aluksen ja sen miehistön. Riippumatta Venäjän vastauksesta, Alankomaat selvittää, mitkä juridiset askeleet ovat mahdollisia, mukaan lukien mahdollisuus viedä asia kansainväliseen merioikeustuomioistuimeen, vaikka diplomaattinen ratkaisu on luonnollisesti etusijalla.”

Greenpeace Internationalin aktivistien alustava kuuleminen oikeudessa alkoi tänään torstaiaamuna kello 8 Suomen aikaa Murmanskissa.

”Suomalainen Sini Saarela ja muut aktivistit vastustavat rohkeasti vaarallista arktista öljynporausta. Niin tekevät myös neljä miljoonaa ihmistä, jotka ovat allekirjoittaneet vetoomuksen Arktiksen suojelemiseksi. Aktivistit on vapautettava heti ja öljynporaus Arktiksella on lopetettava”, sanoo Greenpeace Nordicin Suomen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

Aikajana tapahtumien kulusta

Kuvia mielenosoituksesta

Greenpeacen kampanja Arktiksen suojelemiseksi

Lisätietoja:
Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, Greenpeace Nordic, 040 181 6559
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, Greenpeace Nordic, 050 369 6202