Alankomaiden parlamentti haluaa kieltää arktisen öljyn kuljetuksen

Lehdistötiedote - huhtikuu 2, 2014
Alankomaiden parlamentti hyväksyi eilen 1. huhtikuuta aloitteen, joka velvoittaa hallitusta toimiin öljyn kuljettamisen kieltämiseksi arktisella merialueella.

2. huhtikuuta 2014

Alankomaiden parlamentti haluaa kieltää arktisen öljyn kuljetuksen © Greenpeace

 

Aloitteessa mainitaan perusteluna, että Gazprom suunnittelee kuljettavansa maailman ensimmäisen jään peittämältä merialueelta poratun arktisen öljyn öljynporauslautta Prirazlomnajalta Rotterdamiin Alankomaihin. Arktisen öljynporauksen riskeihin vedoten Alankomaiden parlamentti vaatii öljyn kuljetusten kieltämistä Arktiksella Kansainvälisen merenkulkujärjestön ja MARPOL-yleissopimuksen avulla samalla tavalla, joka Antarktisella on jo käytössä.

Greenpeacen aktivistit osoittivat mieltään Gazpromin arktista öljynporausta vastaan öljynporauslautta Prirazlomnajalla Petšoranmerellä syyskuussa 2013. Mielenosoituksen seurauksena aktivistit, joiden joukossa suomalainen Sini Saarela, vangittiin kahdeksi kuukaudeksi. Samassa yhteydessä Venäjän viranomaiset takavarikoivat Greenpeacen Alankomaiden lipun alla purjehtivan Arctic Sunrisen. Aktivistit pääsivät lähtemään Venäjältä joulukuussa 2013, mutta Arctic Sunrisea ei kansainvälisen merioikeuden väliaikaisesta päätöksestä huolimatta ole luovutettu takaisin. Kansainvälinen merioikeus käsittelee asiaa edelleen, mutta Venäjä on ilmoittanut, ettei se aio edelleenkään osallistua käsittelyyn.

“Alankomaiden parlamentti antoi selvän signaalin. Arktisen öljynporauksen riskejä ei voi hyväksyä. Olemme tyytyväisiä, että parlamentti ajaa myös kansainvälistä kieltoa arktisen raakaöljyn kuljetuksille. Tämä on tärkeä viesti myös arktista öljynporausta aikovalle Shellille, jonka kotimaan parlamentti otti näin selvän kannan arktista öljyä vastaan”, sanoi Greenpeace Nederlandin kampanjoitsija Faiza Oulahsen. Antarktiksella vastaava kansainvälinen kielto on jo voimassa.

Alankomaiden parlamentissa hyväksytty aloite

Lisätietoja: 
Sini Harkki, maajohtaja, Greenpeace Nordic, puhelin 050 582 1107 
Juha Aromaa, viestintäpäällikkö Suomessa, Greenpeace Nordic, puhelin 050 369 6202 
Faiza Oulahsen, kampanjoitsija, Greenpeace Nederland, puhelin +31 652 391 428 (englanniksi)