Brittinäyttelijä Emma Thompson Greenpeacen aluksella puolustamassa Arktista

Lehdistötiedote - elokuu 1, 2014
Näyttelijä Emma Thompson ja hänen 14-vuotias tyttärensä Gaia Wise purjehtivat Greenpeacen Esperanza-aluksella tehdäkseen tunnetuksi sulavan Arktiksen ympäristöongelmia. Muun muassa Saving Mr Banks ja Harry Potter -elokuvissa esiintynyt Thompson vierailee Greenpeacen Esperanzan miehistön mukana jääkarhujen elinalueella, tutkimusasemalla ja BBC:n uuden luontosarjan kuvauspaikalla.

Emma Thompson ja hänen tyttärensä Gaia Wise valmistautuivat matkaan Arktikselle kokeilemalla Greenpeacen venettä Thames-joella Lontoossa 31. heinäkuuta 2014. © John Cobb / Greenpeace

Emma Thompsonin ja Gaia Wisen lisäksi matkalla on kahdesti Gemini-palkinnolla palkittu cree-kansan edustaja ja alkuperäiskansojen oikeuksia puolustava näyttelijä Michelle Thrush Kanadasta. Hänen mukanaan on myös 14-vuotias tytär Imajyn Cardinal. Matka alkaa Longyearbyenistä Huippuvuorilta lauantaina 2. elokuuta.

“Olen innoissani tästä matkasta, sillä olen aina halunnut päästä Arktikselle. Olen myös huolissani siitä, mitä saatan nähdä. Arktis lämpiää nopeammin kuin muu maailma, eikä se ole vain jääkarhujen ongelma. Se vaikuttaa säähän niinkin kaukaisissa paikoissa kuten Intiassa, ja nouseva merenpinta aiheuttaa tuhoja ihmisille ympäri maailmaa. Arktiksen lämpiäminen on valtava uhka eloonjäämisellemme”, Emma Thompson sanoo.

“Tyttäreni ja hänen sukupolvensa ovat perimässä maailman, josta me olemme vastuussa, ja minä haluan varmistaa, että öljy-yhtiöt jättävät Arktiksen rauhaan ja että suojelemme sen lopullisesti. Lähden tälle matkalle, koska haluan Gaian sukupolven kasvavan kunnollisessa ja terveessä maailmassa. Itse asiassa lähden matkalle, jotta hänen lapsensa saisivat kasvaa”, Thompson jatkaa.

Näyttelijät nousevat Esperanzalle Huippuvuorten tärkeimmästä satamasta Longyearbyenistä, joka sijaitsee 78. pohjoisella leveysasteella, ja jossa elokuun keskilämpötila on viisi asetta.

Matka suuntautuu ensimmäiseksi Ny Ålesundin tutkimusasemalle, jossa näyttelijät tapaavat tutkijoita, jotka kertovat ilmastonmuutoksen vaikutusesta Arktiksella. Matkalla tavataan myös BBC:n kuvausryhmä tekemässä uutta The Hunt -televisiosarjaa. Matkan lopussa käydään merijään reunalla ja vieraillaan sulavilla jäätiköillä.

“Alkuperäiskansoja edustavana naisena olen innoissani niiden miljoonien ihmisten mukana, jotka jo ovat osa liikettä Arktiksen suojelemiseksi”, Michelle Thrush sanoi.

“Meillä on vastuu seuraaville sukupolville pysäyttää Arktiksen häikäilemätön teollistaminen ja puolustaa alkuperäiskansojen oikeuksia, niin niiden, jotka asuvat Arktiksella, kuin niiden, joiden kohtalo on sidottu Arktiksen kohtaloon.”

Emma Thompson pyytää matkan aikana fanejaan tukemaan kampanjaa Arktiksen pelastamiseksi osoitteessa savethearctic.org/emma

Kuvia Emma Thompsonista ja Michelle Thrushista. Kuvapankki täydentyy matkan aikana 10. elokuuta asti.


Lisätietoa:
Jessica Wilson, Greenpeacen tiedottaja Esperanzalla, puhelin +44 789 689 3118 (englanniksi)
Juha Aromaa, Greenpeacen arktisen laivakiertueen viestintäpäällikkö, puhelin +358 50 369 6202 (haastattelupyynnöt, Emma Thompson ja Michelle Thrush voivat antaa haastatteluja puhelimitse lauantaina 2. elokuuta kello 10-13 Suomen aikaa ja lauantaina 9. elokuuta arviolta kello 15-19 Suomen aikaa)

Taustatietoa:

Emma Thompson on kaksinkertainen Oscar-voittaja, ja ainoa henkilö, joka on saanut Oscarin sekä näyttelemisestä että käsikirjoituksesta. Hän on ollut aktiivinen ilmastonmuutoksen torjumisessa ja ihmisoikeuskysymyksissä jo kymmeniä vuosia.

Michelle Thrush on pitkäaikainen alkuperäiskansojen oikeuksien puolustaja ja ympäristöaktiivi, joka on vastustanut niin öljyhiekan talteenottoa Kanadassa ja metsien tuhoamista Amazonilla. Tänä vuonna hän järjesti Calgaryssa Kanadassa syntymäpäivänään toisen vuosittaisen “Halaa ei-alkuperäisasukasta -päivän”, jonka tarkoituksena on vähentää epäluuloja alkuperäiskansoja kohtaan.