Fennovoiman räjäytykset uhkaavat äärimmäisen uhanalaisen meriharjuksen kartoitusta

Lehdistötiedote - toukokuu 9, 2012
Fennovoima aloittaa tänään keskiviikkona räjäytystyöt Hanhikiven edustalla Pyhäjoella. Kesällä ollaan aloittamassa alueella tavatun äärimmäisen uhanalaisen meriharjuksen kartoitusta. Räjäytysten pelätään vääristävän selvitystä.

5. maaliskuuta 2012

Greenpeacen aktivistit muistuttavat ydinvoiman riskeistä Fennovoiman pääkonttorin edessä Helsingissä. He vaativat tiukempaa ydinvastuulakia, sillä Fennovoiman suurimmalla osakkeenomistajalla, energiajätti E.ON:lla, ei ole mitään vastuuta Pyhäjoelle suunnittelusta ydinvoimalasta. © Greenpeace / Patrik Rastenberger

Meriharjus on kotoperäinen Itämeren laji, jota ei esiinny missään muualla. Suomen neljännessä lajien uhanalaisuusarvioinnissa meriharjuksen on todettu olevan äärimmäisen uhanalainen. Meriharjusta oli vielä 1900-luvun puolivälissä lähes kaikkialla Selkämeren ja Perämeren rannikoilla. Nykyisin Pyhäjoen kalastajat tekevät siitä vain satunnaisia havaintoja.

Meriharjuksen kutualueiden kartoitus on tarkoitus tehdä kesällä 2012. Fennovoiman pohjatutkimuksiaan varten aloittamat poraukset ja räjäytykset meriharjuksen kutuaikaan suurella todennäköisyydellä sekä häiritsevät kutua että vääristävät kesällä tehtävää kartoitusta.

”Perämeren luonto on hyvin herkkä. Ydinvoimalan rakentaminen matalalle maankohoamisrannalle on riskialtista jo sääolosuhteidenkin takia. Nyt se uhkaa myös Itämeren viimeisiä meriharjuksia”, sanoo Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen. ”Vaarallista ja kallista ydinvoimaa ei edes tarvita. Suomen sähköntarve pystytään tuottamaan puhtaalla uusiutuvalla energialla.”

Lisätietoja:
Energiavastaava Jehki Härkönen, puhelin 040 197 2620
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202