Greenpeace G7-maille: aito energiaturvallisuus vaatii uusiutuvia ja tehokkuutta

Lehdistötiedote - kesäkuu 4, 2014
Greenpeace vaatii Brysselin G7-kokouksen alla maailman suurimpien teollisuusmaiden johtajilta aitoja ratkaisuja energiaturvallisuuteen. Kokouksen on määrä käsitellä Ukrainan kriisin vaikutuksia Euroopan energiansaantiin ja Yhdysvaltojen tiedetään tarjoavan lääkkeeksi amerikkalaista liuskekaasua.

Greenpeacen mielestä yhteen ongelmaan vastaaminen toisella on kuolleena syntynyt idea.

”Energiaomavaraisuus ei voi mitenkään perustua fossiilisten polttoaineiden jatkuvaan käyttöön. Yhden kaasun tai öljyn toimittajan vaihtaminen toiseen ei ratkaise mitään. Uusiutuva energia ja energiatehokkuus ovat ylivoimaisesti tehokkaimpia keinoja parantaa energiaomavaraisuutta, ja niillä on kansalaisten vankka tuki”, toteaa Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen.

EU-komissio julkaisi viime viikolla suunnitelmansa Euroopan energiariippuvuuden vähentämiseksi. [1] Suunnitelma korostaa uusien maakaasuputkien rakentamista ja eurooppalaisten fossiilisten polttoaineiden varantojen kasvavaa käyttöä. Näin siitä huolimatta, että komission oma tarkastelu tammikuulta osoittaa, että uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden lisääminen olisivat tehokkaimpia tapoja vähentää tuontiriippuvuutta.

“Euroopan johtajat voivat leikata tuontiriippuvuutta kaikkein tehokkaimmin säätämällä uusiutuvan energian ja energiansäästön tavoitteet kohdilleen, kun vuoden 2030 tavoitteista tänä vuonna sovitaan. Nyt tavoitteenasettelu on retuperällä, kun suunnitelmissa on pelkkä löysä päästövähennystavoite. Ukrainan kriisin myötä EU-maiden on syytä arvioida tavoitteet uudelleen”, toteaa Härkönen.

EU käytti pelkästään toissa vuonna 421 mrd euroa ostaessaan yli puolet maanosan tarvitsemasta energiasta rajojensa ulkopuolelta. [2] Ydinvoima ja kotimaisten fossiilisten polttoaineiden kasvava käyttö eivät tarjoa realistisia ratkaisuja tuontiriippuvuuden vähentämiseksi Euroopassa. Ydinvoimaloita on rakenteilla vain muutamassa maassa ja kaikki hankkeet ovat ylittäneet alkuperäiset kustannus- ja aika-arvionsa reippaasti. [3] Liuskekaasun taas ei Pöyryn tekemän tutkimuksen mukaan odoteta vähentävän Venäjän-tuontia ennen vuotta 2030 käytännössä lainkaan. [4]

 

Lisätietoja:
Jehki Härkönen, energiavastaava, Greenpeace, p. 040 197 26 20.
Sini Harkki, maajohtaja, Greenpeace, p. 050-582 1107.
 
Liitteenä oleva kuva: (c) Greenpeace / Konrad Konstantynowicz

Viitteet:
[1] Euroopan energiaturvallisuus kaipaa tuuletusta. Greenpeacen tiedote 28.5.2014
[2] European Commission, 22 January 2014: Economic developments in Europe - energy.
[3] World Nuclear Status Report 2013
[4] Pöyry, 25 November 2013: The macroeconomic effects of European shale gas.