Greenpeace International vastaa Venäjän viranomaisten viimeisimpiin syytteisiin

Lehdistötiedote - lokakuu 9, 2013
Venäläisviranomaiset ovat ilmoittaneet löytäneensä Greenpeace Internationalin Arctic Sunrise -alukselta huumeita.

Greenpeace International voi ainoastaan olettaa, että viranomaiset viittaavat lääkeaineisiin, joita aluksella on kansainvälisten ja lippuvaltio Alankomaiden määräysten mukaisesti.

Venäjän viranomaiset tutkivat aluksen ensimmäisen kerran perusteellisesti jo aluksen tultua rannikkovartioston hinauksessa Murmanskiin 24. syyskuuta. Myös Norjan viranomaiset tarkastivat aluksen huumekoirien kanssa ennen sen lähtöä Kirkkoniemestä Norjasta mielenosoitukseen arktista öljynporausta vastaan. Norjan lait ovat huumeiden suhteen erittäin tiukat, eivätkä Norjan viranomaiset todenneet aluksella mitään laitonta.

Greenpeace Internationalin aluksilla huumeiden käyttö on ehdottomasti kiellettyä. Aluksen lääkärillä on täydet lääkärin oikeudet, ja hänellä on yli kymmenen vuoden työkokemus venäläisissä sairaaloissa. Lääkkeitä säilytetään Arctic Sunrisella kassakaapissa, johon on pääsy aluksen kapteenilla ja lääkärillä. Greenpeace Internationalin tiedossa on, että Venäjän viranomaiset ovat murtaneet aluksen kassakaapin.

Lisätietoja:
Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, Greenpeace Nordic, 040 181 6559
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, Greenpeace Nordic, 050 369 6202