Greenpeace Internationalin pääsihteeri pyysi tapaamista presidentti Putinin kanssa

Lehdistötiedote - lokakuu 9, 2013
Greenpeace Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo on kirjoittanut Venäjän presidentti Vladimir Putinille.

17. lokakuuta 2013 Kumi Naidoo Prirazlomnajalla

Greenpeace Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo osallistui viime vuonna öljylautta Prirazlomnajalla samanlaiseen mielenosoitukseen kuin mikä tämän vuoden syyskuussa tehtiin. Erona oli vain se, että tällä kertaa viranomaiset pidättivät rauhanomaiset mielenosoittajat heti alkuunsa.

 

Kumi Naidoo pyysi tapaamista VladimirPutinin kanssa niin pian kuin mahdollista neuvotellakseen aktivistien ja kahden freelance-kuvaajan tutkintavankeuden lopettamisesta. Kirjeessä, joka on tänään keskiviikkona toimitettu Venäjän suurlähetystöön Haagissa, Naidoo tarjoutuu jäämään Venäjälle vakuudeksi niin pitkäksi aikaa kuin tarpeen, jos aktivistit vapautetaan takuita vastaan.

Presidentti Putin sanoi olevansa avoin vuoropuhelulle Greenpeacen kanssa puhuessaan arktisessa foorumissa Salehardissa.

”Olisi paljon parempi, jos tämän organisaation edustajat olisivat läsnä tässä huoneessa kertomassa mielipiteensä asioista, joista täällä keskustelemme, ja kertoisivat valituksensa tai vaatimuksensa ja ilmaisisivat huolensa. Kukaan ei jättäisi sitä huomiotta”, Putin sanoi konferenssissa.


Lisätietoja:
Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, Greenpeace Nordic, 040 181 6559
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, Greenpeace Nordic, 050 369 6202

Kumi Naidoon kirjeen suomennos:

Hyvä presidentti Putin,

Sen johdosta, että aktivistiemme ja freelance-valokuvaajan vapauttaminen takuita vastaan evättiin, ja vastauksena Salehardissa esittämäänne tarjoukseen osallistua keskusteluun Arktiksen kohtalosta, pyydän pikaista tapaamista kanssanne.

Olen tietysti valmis tapaamaan teidät missä tahansa valitsemassanne paikassa, mutta jos mahdollista, pyydän teille aikaisinta teille sopivaa tapaamista Venäjällä.

Toisin kuin maailman johtajilla, joiden kanssa olette tottuneempi neuvottelemaan, minulla ei ole minkään hallituksen antamaa voimaa eikä vaikutusvaltaa. Edustaisin tullessani vain niitä miljoonia ihmisiä, joista moni on venäläisiä, jotka kiihkeästi toivovat kolmenkymmenen urhean ja rauhanomaisen Murmanskissa vangittuna olevan ihmisen vankeuden nopeaa päättämistä.

Heidän kohtalonsa on maailmanlaajuisesti tärkeä asia. Siksi lähestyn teitä tarjouksella. Olen halukas muuttamaan Venäjälle tämän asian käsittelyn ajaksi. Tarjoan itseäni vakuudeksi Greenpeacen aktivistien hyvästä käytöksestä, jos heidät vapautetaan takuita vastaan. Eivät he emmekä me muut Greenpeacessa usko olevamme lain yläpuolella. Olemme valmiit kohtaamaan seuraukset teoistamme, kunhan seuraukset ovat kyseessä olevan maan rikoslain mukaisia siten kuin järkevä ihminen tuon lain ymmärtää.

Omien lausuntojenne perusteella on selvää, että ette pidä aktivisteja merirosvoina, vaikka se juuri on syyte, joka heitä vastaan on nostettu. Te, kuten miljoonat ihmiset ympäri maailmaa, ymmärrätte, että kun heitä syytetään merirosvoudesta, heitä syytetään rikoksesta, jota ei tapahtunut, ja että aktivistejamme syytetään kuvitteellisesta rikoksesta. Olette sanonut aiemmin, että tunnette ihailua Greenpeacen kaltaisia ryhmiä kohtaan, ja että mielenosoituksemme ovat herättäneet teissä sympatiaa. Jos ystävämme vapautetaan takuita vastaan, tarjoan itseni vakuudeksi siitä, että kaksikymmentäkahdeksan Greenpeace Internationalin aktivistia vastaavat rauhanomaisesta mielenosoituksestaan Venäjän rikoslain mukaisesti.

Lain mukaan, kuten molemmat tiedämme, merirosvous rikosnimikkeenä ei päde rauhanomaisiin mielenosoittajiin. Sen johdosta pyydän teitä käyttämään teille Venäjän federaation presidenttinä käytössä olevia keinoja, jotta kohtuuttomista merirosvoussyytteistä luovutaan, ja muut syytteet ovat sopusoinnussa kansainvälisen ja Venäjän lain kanssa. Pyydän myös kunnioittaen, että kaksi itsenäistä freelanceria, jotka eivät ole Greenpeacen jäseniä, välittömästi vapautetaan.

Päivä sen jälkeen, kun aktivistit pidätettiin, Yhdistyneet kansakunnat julkisti viimeisimmän varoituksen ilmastonmuutoksen uhasta, joka koskee meitä kaikkia, kansakuntaanne, kansakuntaani ja maailmaa. Raportin havainnot, joiden takana ovat parhaat tieteelliset ajattelijamme, osoittavat, että meillä ei ole varaa etsiä eikä polttaa uusia fossiilisia polttoaineita. Sen takia mielenosoittajat kokivat olevansa pakotettuja ottamaan kantaa siten kuin he tekivät, rauhanomaisesti ja kansakuntaanne kunnioittaen.

Oma henkilökohtainen historiani nuorena rotuerottelun vastaisen liikkeen aktivistina on opettanut, että vuoropuhelu on tärkeintä. Yhteisen ymmärryksen löytämiseksi meidän on oltava halukkaita puhumaan. Uskon, että tarjoukseni tulla Moskovaan tapaamaan teitä ja jäämään sinne tarjoaa meille sellaisen mahdollisuuden. Tämän asian pitkittyminen ei hyödytä ketään, mukaan lukien Venäjän mahtavan kansakunnan, eikä varsinkaan vankilassa olevien perheitä ja ystäviä.

Ymmärrän riskin, jonka Venäjälle tuloni aiheuttaa. Viime vuonna olin itse mukana rauhanomaisessa mielenosoituksessa, joka oli lähes kaikissa suhteissa samanlainen kuin se, johon toverini osallistuivat. Venäjän rannikkovartiosto todisti viime vuonna rauhanomaista mielenosoitustamme, eikä se puuttunut siihen Gazpromin sitä pyytäessä, koska se ymmärsi, ettei toimintamme aiheuttanut uhkaa ihmisille eikä omaisuudelle. Mutta vuotta myöhemmin, kun aktivistit tekivät täsmälleen samalla tavoin, he ovat saaneet merirosvoussyytteen ja uhan vuosista vankilassa. Tullessani Venäjälle en usko jakavani heidän kohtaloaan, mutta se on riski, jonka olen valmis ottamaan päästäkseni kanssanne yhteisymmärrykseen.

Kunnioittaen

Kumi Naidoo