Greenpeace Internationalin vangittuja aktivisteja odotetaan Pietariin huomenna

Lehdistötiedote - marraskuu 11, 2013
Greenpeace Internationalin vangitut aktivistit ovat matkalla Murmanskista Pietariin junalla vankivaunussa. Juna lähti Murmanskista noin kello 7.10 Suomen aikaa tänään, ja se saapuu aikataulun mukaan Pietariin kello 10.11 Suomen aikaa huomenna tiistaina. Junassa on myös suomalainen Sini Saarela.

11. marraskuuta 2013

Greenpeace Internationalin arktista öljynporausta vastustaneet vangitut aktivistit siirrettiin Murmanskissa aamulla 11. marraskuuta 2013 vankivaunuun, joka kytkettiin Pietariin lähteneeseen pikajunaan. © Dmitri Sharomov / Greenpeace


Kaikki aktivistit ja kaksi freelance-kuvaajaa on sijoitettu samaan vankivaunuun. Greenpeacen saamien tietojen mukaan vankivaunu on kytketty pikajunaan, joka on matkalla Pietariin. Sen sijaan Greenpeacella ei ole tietoa, mihin vangittuja aktivisteja ollaan Pietarissa siirtämässä. Tietoa ei ole myöskään siitä, onko vaunu kytkettynä junaan pääteasemalle saakka.

”Asian ydin on se, että näiden ihmisten vangitseminen on laitonta. He eivät ole merirosvoja eivätkä huligaaneja, ja heidät pitää vapauttaa niin pian kuin mahdollista. Rauhanomainen mielenosoitus herkän Arktiksen puolesta ei ole rikos vaan palvelus ihmiskunnalle”, sanoo Greenpeace Internationalin Ben Ayliffe.

Aktivistien tutkintavankeusaika päättyy sunnuntaina 24. marraskuuta. Venäjällä tapahtuvan esitutkinnan rinnalla kansainvälinen merioikeus käsittelee Greenpeace Internationalin Arctic Sunrisen valtausta. Merioikeus on ilmoittanut antavansa päätöksen perjantaina 22. marraskuuta.

Lisätietoja:
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202