Greenpeace kiistää Statoilin vaatimukset turva-alueesta

Lehdistötiedote - toukokuu 30, 2014
Barentsinmeri, 30 toukokuuta 2014. Greenpeace kiistää Statoilin oikeuden perustaa “turva-alue” arktiselle porauspaikalleen. Greenpeace on kolmatta päivää Statoilin aiotulla öljynporauspaikalla.

Intensiivinen tilanne Greenpeacen Esperanza –aluksen ja Statoilin vuokraaman Transocean Spitsbergen –porauslautan välillä jatkuu arktisella Barentsinmerellä. Esperanza – joka on edelleen valtaamassa Statoilin aiottua porauspaikkaa – sai eilen illalle 21.30 Suomen aikaa varoituksen navigointijärjestelmän kautta. Siinä kerrottiin, että porauspaikan ympärille on perustettu turva-alue. Statoil on aloittamassa paikalla maailman pohjoisinta öljynporausta, 175 kilometrin päässä Karhusaaren luonnonsuojelualueesta.

Turva-alue ei kuitenkaan ole lainmukainen, koska Statoil ei ole noudattanut vaadittua prosessia. Kansainvälisen lain mukaan turva-alueen perustamisesta on tiedotettava asianmukaisesti (1). Norjan lainsäädännön mukaan toimijan, tässä tapauksessa Statoilin, on varmistettava, että turva-alueen perustamisesta tiedotetaan julkisesti vähintään 30 päivää ennen perustamista (2). Tätä tiedonantoa ei ole tehty ja Greenpeace International on valittanut asiasta Norjan öljyministeriöön (5).

”Ei ole mitään syytä miksi Esperanzan pitäisi väistää öljy-yhtiöiden tieltä yhtäkkisen ja säädöksistä poikkeavan turva-alueen takia. YK:n Merioikeusyleissopimus antaa ulkomaisille aluksille oikeuden kulkea vapaasti erityistalousalueilla.”, selittää Greenpeace Internationalin laillinen neuvonantaja Daniel Simons. ”Meillä on yhtä suuri oikeus olla täällä kuin öljy-yhtiöillä”, jatkaa Simons (3).

“Olemme osoittamassa mieltä rauhanomaisesti arktisen öljynporauksen hulluutta vastaan. Arktinen öljynporaus sotii kaikkea sitä vastaan mitä tiedämme ilmastotieteestä; se on riskialtista ja öljyntorjunta olisi täällä lähes mahdotonta”, sanoo Sune Scheller, Arktis-kampanjavastaava Esperanzalla. ”Vierailimme viime viikolla Karhusaaren luonnonsuojelualueella vain 175 kilometrin päässä täältä. Karhusaari on miljoonan merilinnun koti pesimäaikana ja sitä ympäröivät vedet ovat täynnä delfiinejä, valaita ja hylkeitä”, sanoo Scheller.

Yhteensä 15 aktivistia nousi Statoilin vuokraamalle porauslautalle tiistaina aamulla kuudelta Suomen aikaan. Kun poliisi poisti aktivistit 48 tuntia myöhemmin, Esperanza jatkoi matkaansa suoraan porauspaikalle ja jatkoi paikan valtaamista, estäen porauslautan siirtymistä kohteeseen. Kaikki aktivistit on vapautettu ilman syytteitä.

Yli 100 000 ihmistä on nyt allekirjoittanut vetoomuksen Norjan ympäristöministerille Tine Sundtoftille, pyytäen häntä harkitsemaan uudelleen päätöstä sallia öljynporaus Karhusaaren lähellä. Statoililla ei ole lupaa porata öljyä sisältäviin kerroksiin asti ennen kuin ministeri on käsitellyt Greenpeacen valituksen päätöksestä.

Kuvia ja videoita tilanteesta:

http://photo.greenpeace.org/C.aspx?VP3=ViewBox_VPage&ALID=27MZIF3CYY_Y&CT=Album


Lisätietoja:
Tapio Laakso, Greenpeace Nordicin Arktis-kampanjavastaava, p. 040 181 6559
Birgitte Lesanner, Greenpeace communications officer (englanniksi), +45 2395 1214

Viitteet ja lisätiedot turva-alueesta:
1) Artikla 60, kappale 5 YK:n Merioikeusyleissopimuksesta sanoo, että turva-alueesta on annettava ennakkotieto asianmukaisesti.
2) Norjan öljynporauksen terveellisyyttä, turvallisuutta ja ympäristö käsittelevät säädökset toteavat, että operaattorin täytyy varmistaa, että turva-alueen perustamisesta tiedotetaan julkisesti hyvissä ajoin ennen perustamista.
2) Section 61 of the Norwegian Regulations Relating To Health, Safety and the Environment in the Petroleum Activities and at Certain Onshore Facilities state, in relevant part: "The operator shall ensure necessary public announcement well in advance of the establishment of a safety zone." Selventävät ohjeet lisäävät, että turva-alueesta on ilmoitettavat virallisesti 30 päivää ennen perustamista.
3) Porauspaikka on 74 astetta pohjoiseen Spitsbergenin erityistalousalueella, mikä ylettyy 200 mailin päähän rannikosta. Kansainvälisen merioikeusyleissopimuksen 58 artiklan ensimmäisen kappaleen mukaan ulkomaiset alukset, kuten Esperanza, saavat liikkua vapaasti erityistalousalueella.
4) Norjan öljyministeriön kirje Statoilille turva-alueen perustamisesta, vain norjaksi, täällä.
5) Greenpeacen valitus öljyministeriölle täällä.