Greenpeace uhmaa Venäjän viranomaisia

Arctic Sunrise etenee Karanmeren öljykentille

Lehdistötiedote - elokuu 24, 2013
Koillisväylä - Greenpeacen jäänmurtaja Arctic Sunrise eteni tänä aamuna Koillisväylää Karanmerelle Novaja Zemljan pohjoispuolitse protestoimaan arktista öljynetsintää. Arctic Sunrise uhmaa Venäjän viranomaisia, jotka tällä viikolla epäsivät Greenpeaceltä luvan Koillisväylälle.

13. elokuuta 2013

Kanadalainen Arktis-kampanjoitsija Christy Ferguson Arctic Sunrisella.

 

Greenpeacen aktivistit aikovat osoittaa rauhanomaisesti mieltä Venäjän arktisen kansallispuiston välittömässä läheisyydessä tehtävää öljynetsintää vastaan. Rosneftin ja sen amerikkalaisen kumppanin ExxonMobilin toimita rikkoo Venäjän omaa ympäristölainsäädäntöä.

- Emme hyväksy Venäjän hallinnon laittomia perusteluja estää meitä kertomasta maailmalle kuinka vaarallista öljynporaus on arktisilla merillä. Venäjän Arktiksen kansallispuisto on arvokas uhanalaisen lajiston suojelualue, jonne ei saa aiheuttaa öljyvuotoa. Alueen luonnolle ja ihmisille aiheuttaa todellisen vaaran öljynetsintä, ei Greenpeacen jäänmurtaja, sanoo Arctic Sunrisella matkaava Greenpeacen Arktis-kampanjoitsija Christy Ferguson.

- Rosneft ja ExxonMobil aikovat tuoda tänne öljynporauslauttansa. Se aiheuttaisi alueelle valtavan öljykatastrofin uhan. Yhtiöt uskovat voivansa toimia salassa, mutta me ja 3,7 miljoonalla kampanjaan liittynyttä ihmistä seuraamme mitä Arktiksella tapahtuu.

Greenpeace International julkisti keskiviikkona Venäjän Koillisväylän hallinnon evänneen Arctic Sunriselta luvan edetä alueelle. Tämä siitä huolimatta, että alus täyttää kaikki pääsylle asetetut vaatimukset. Greenpeace Internationalin mukaan kyseessä oli selkeä Venäjän hallituksen pyrkimys vaientaa öljyteollisuuteen kohdistuva kritiikki. [1]

Arctic Sunrise jatkoi matkaansa kohti Koillisväylää ja Greenpeace International kehotti Koillisväylän hallintoa uudelleen arvioimaan perusteettoman päätöksen. Tätä ei ole vielä tapahtunut ja Arctic Sunrise saapui Koillisväylälle varhain lauantaiaamuna.

Rosneftin ja ExxonMobilin porausalue Vostokhno-Prinovotsemelski-2 sisältää 4500 hehtaaria Venäjän Arktiksen kansallispuistoa, mikä rikkoo Venäjän ympäristönsuojelulakia. [2] Vladimir Putin perusti kansallispuiston näyttävästi vuonna 2009 edistämään matkailua pohjoisessa. Se on nimetty Arktiksen helmeksi, koska alue on tärkeä jääkarhujen lisääntymisalue. Alue on kuuluisa nuorten mursujen varttumisalue. Arktisten hanhien ohella merinisäkkäistä kansallispuisto on tärkeä myös sarvivalaille ja grönlanninvalaille.

Rosneftilla on kaikkiaan 1,2 miljoonaa hehtaaria arktisia suojelualueita öljynporausvaltauksiensa sisällä. Suuri Arktinen luonnonpuisto, Franz Josefinmaan suojelualue, Nenetsian luonnonpuisto sekä Wrangelin saaren luonnonpuisto, joka on myös UNESCON maailmanperintökohde, ovat kaikki osittain Rosneftin valtaamia. Useimmista näistä on tarkoitus porata öljyä ExxonMobilin kanssa.

- Jos täällä tapahtuu öljyonnettomuus, se vaikuttaa koko alueeseen. Öljyntorjunta jäisessä vedessä on käytännössä mahdotonta ja kylmät olosuhteet hidastavat öljyn hajoamista. Jääkarhut, mursut ja sarvivalaat menettäisivät elinympäristönsä ja koko alue tuhoutuisi, Ferguson sanoo.

Greenpeacen Arctic Sunrise on kuukauden purjehduksella Venäjän Arktiksella vastustamassa öljynetsintää. Matka on osa kansainvälistä kampanjaa Arktiksen suojelemiseksi. Kampanjaan on liittynyt yli 3,7 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa, monet osoitteessa www.SaveTheArctic.org.

 

Yhteystiedot:

Tapio Laakso, ohjelmajohtaja, p. 040 181 6559
Matti Ikonen, Arktis-kampanjoitsija, p. 0400 257755

Greenpeace International: +31 20 718 24 70 (yhteydet laivalle)

Lisätietoja:

Aiempi tiedote: Venäjä estää Greenpeacen päästyn Koillisväylälle

Kirje Venäjän pääministeri Dimitri Medvedville jossa kerrotaan laittomasta öljynetsinnästä kansallispuistossa (venäjäksi)

Viitteet

[1] Päätös kieltää Arctic Sunrisen pääsy Karanmerelle rikkoo Venäjän velvollisuutta merioikeusyleissopimuksen 58. artiklan perusteella sallia ulkomaisille aluksille vapaa navigointi omalla talousvyöhykkeellään. Lisäksi Venäjä rikkoo Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloja 10 ja 11, jotka vaativat pidättäytymään perusteettomasta puuttumisesta mielipiteenilmaisuun.

[2] Venäjän federaation laki luonnonsuojelualueista kieltää tiukasti luonnonvarojen etsinnän tai kaivamisen suojelualueilta ja niiden suojavyöhykkeiltä. Laki ”Venäjän federaation mannerjalustasta” kieltää valtausten myöntämisen luonnonvarojen etsintään tai kaivamiseen mannerjalustan suojelluilta alueilta.