Greenpeace vaatii Japanin uutta pääministeriä siirtämään koulujen alkua Fukushimassa

Lehdistötiedote - elokuu 29, 2011
Greenpeace vaatii Japanin uutta pääministeriä siirtämään koulujen alkamista Fukushiman kaupungissa, kunnes koulujen pihojen maaperä on puhdistettu radioaktiivisista aineista. Tavallisesti koulut alkavat Japanissa syyskuun alussa. Greenpeace löysi viime viikolla Fukushiman kaupungista säteilyä, joka ylittää kansainväliset turvallisuusrajat (1).

Säteilymittausta Fukushimassa

Greenpeace mittasi säteilyannoksia yläkoulussa, päiväkodissa ja useilla julkisilla paikoilla 17.-19. elokuuta. Mittauksissa paljastui 1,5 mikrosievertin säteilyannos tunnissa koulusta, jonka piti olla viranomaisten puhdistama, sekä kahden mikrosievertin annos tunnissa kaupungin keskustassa (2). Korkeat lukemat osoittavat, että puhdistus ei ole riittävä lasten terveyden suojaamiseksi.

“Yhdenkään vanhemman ei pitäisi joutua valitsemaan säteilyaltistuksen ja lapsensa koulutuksen välillä, mutta juuri tähän tilanteeseen perheet joutuvat tällä viikolla Fukushiman kaupungissa,” sanoo Kazue Suzuki, Greenpeacen ydinvoimakampanjoitsija.

“Japanin uuden pääministerin on turvattava näiden lasten terveys ja koulutus järjestelmällä välittömästi tarvittavat voimavarat koulujen puhdistamiseksi. Pahasti myöhässä oleva puhdistussuunnitelma on liian vähän liian myöhään. (3) Suurimman säteilyriskin alueet on paikannettava uudelleen, ja tuhannet tarvittavat puhdistustyön tekijät on saatava töihin. Säteilyannos on saatava kaikkialla laskemaan niin paljon alle yhden millisievertin vuodessa kuin mahdollista”, Suzuki sanoo.

Säteilyä mitannut Greenpeacen ryhmä havaitsi, että keskimääräiset säteilyannokset ylittivät suurimman sallitun tason, eli yksi millisievert vuodessa, monissa viranomaisten puhdistamissa paikoissa. Sen sijaan yhdessä paikallisten asukkaiden itse puhdistamassa paikassa säteily oli vähäisempää.

“Mittasimme huomattavasti vähäisemmän säteilyannoksen Fukushiman kaupungin päiväkodissa, jonka paikalliset asukkaat olivat puhdistaneet yhdessä kansalaisjärjestöjen kanssa,” sanoi Jan Vande Putte, Greenpeace Internationalin säteilyasiantuntija. “Tämä osoittaa, että lasten riskiä säteilyaltistukseen on mahdollista pienentää.”

“Fukushiman onnettomuuden uhrien terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen lisäksi Japanin uuden johtajan on sitouduttava edistämään uusiutuvan energian kehitystä ja ponnisteltava ydinvoiman käytön lopettamiseksi Japanissa,” toteaa Suzuki. ”Japanilaiset eivät hyväksy mitään vähempää.”

[1] Turvaraja on yksi millisievert vuodessa, katso, kohta ”Exposure limits”, ”Public”.

[2] Säteilymittausten tulokset ja paikat, joissa mittaukset on tehty.

[3] Mainichin artikkeli puhdistussuunnitelmasta

 

Lisätietoja:

Energiavastaava Jehki Härkönen, puhelin 040 197 2620
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin (09) 6229 2211, 050 369 6202

Aiheet