Greenpeace vaatii Legoa hylkäämään Shellin

Lehdistötiedote - heinäkuu 1, 2014
Greenpeace aloitti tänään kansainvälisen kampanjan, jonka tavoitteena on saada maailman suurin leluyhtiö Lego (1) lopettamaan yhteistyönsä öljy-yhtiö Shellin kanssa. Kampanja käynnistyi tänään lego-ukkojen mielenosoituksella Englannin Legomaassa.

1. heinäkuuta 2014

Legohahmojen mielenosoitus Lontoossa

 

Tänään julkaistussa raportissa (2) Greenpeace arvostelee Legoa siitä, että se tekee yhteistyötä arktista öljynporausta suunnittelevan öljy-yhtiö Shellin kanssa. Greenpeace vaatii Legoa lopettamaan Shell-logoilla varustettujen lelujen valmistamisen, koska Shell uhkaa öljynporauksellaan Arktista ja sen ainutlaatuista luontoa ja eläimiä.

”Ihailemme Legon luovuutta ja sitoutumista ympäristön kannalta kestävään liiketoimintaan. Yhteistyö öljy-yhtiö Shellin kanssa on kuitenkin vakava virhe. Shell haluaa luoda mainosyhteistyöllä itsestään myönteistä mielikuvaa ja ostaa hyväksyntää arktisille öljynporaussuunnitelmilleen”, sanoo Greenpeacen Arktis-kampanjoitsija Laura Meller.

Mielenosoituksia Englannin Legomaassa

Lego-ukkojen mielenosoitusten aalto pyyhkäisi tänään yli Lontoon Legomaan. Pienet mielenosoittajat ripustivat ”Save the Arctic” ja ”Block Shell” ­-banderolleja ympäri Legomaata. Kohteiden joukossa olivat Lontoon Big Ben, Pariisin Eiffel-torni ja Brasilian jalkapallon MM-stadion. Mielenosoitukset jatkuvat tänään ja tulevina viikkoina, jotta öljyvuoto ei pääsisi leviämään todelliseen maailmaan.

Shellin suunnittelema arktinen öljynporaus on ollut laajan kritiikin kohteena vuodesta 2012. Samaan aikaan Shellin huoltoasemilla ympäri maailman on myyty tai jaettu 16 miljoonaa Shellin logolla varustettua legolelua (3). Shellistä on tullut Legon keskeinen myynninedistäjä (4). Myös Shellin myynti nousi 7,5 % legokampanjan aikana (5). Lego puolestaan on vahvistanut Greenpeacelle, että yhtiöiden välinen uusi yhteistyösopimus alkaa vielä tänä vuonna.

”Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii, että arktiset öljyvarat jäävät maan sisään. Shell ei ansaitse Legon hyvää mainetta peittämään saastuttavaa toimintaansa. Kehotamme Legoa hylkäämään yhteistyön Shellin kanssa”, Meller sanoo.

The Hostile Takeover of Childhood -kirjan kirjoittaja ja Harvard Medical Schoolin psykologi Susan Linn kommentoi uutta kampanjaa: ”Yhtiöt tietävät hyvin, että lapsena muodostetut tunnesiteet kestävät vahvoina läpi elämän. Brändättyjen lelujen avulla Shellin tapaiset yhtiöt saavat osakseen lasten jakamatonta energiaa ja huomiota. Meidän pitää suojella lasten luovia leikkejä brändäämiseltä jotta lapset voisivat itse kehittää oman maailmankuvansa.”

Lisätietoja:

Laura Meller, Arktis-kampanjoitsija, Greenpeace, p. 040 164 8606

Tapio Laakso, Greenpeace Nordicin Arktis-kampanjavastaava, p. 040 181 6559

Kuvia Lontoon Legomaasta

 

Lähteet ja lisätietoja:

(1) Lego builds yet another record profit to become world's top toymaker, Guardian, 27.2. 2014

(2) Greenpeacen raportti: LEGO is keeping bad company: no more playdates with Shell.

(3) Shell Lego vimeo, Iris Worldwide, 2013

(4) Lego tavoitti 75 miljoonaa lasta vuonna 2013: LEGO Responsibility Report 2013.

(5) Iris Annual 2014, iris Worldwide, 6 May 2014

Facebook-kampanja

Taustaraportti: Shell’s threat to the Arctic.

Tagit