Greenpeace vaatii Neste Oilia päästämään tiikerin pois tankista

Lehdistötiedote - helmikuu 12, 2014
Tiikerijulistuksen allekirjoittamalla kuluttaja voi painostaa suosikkituotemerkkinsä tiikeriystävälliseksi.

12. helmikuuta 2014

Sumatrantiikerien elinaluieta raivataan jatkuvasti plantaaseiksi, joilla viljellään esimerkiksi suomalaisen Neste Oilin polttoaineessaan käyttämää palmuöljyä.

 

Tänään eri puolilla maailmaa julkistettu Tiikerijulistus, The Tiger Manifesto, on työkalu kuluttajille, jotka haluavat vaatia metsä- ja tiikeriystävällisiä tuotteita päivittäistavaroiden tuottajilta. Metsäkato on ajamassa sukupuuttoon sumatrantiikerin, joita on jäljellä Indonesiassa enää noin 400 yksilöä. Tiikerijulistuksen avulla suomalaiset kuluttajat voivat vaatia myös Neste Oilia päästämään sumatrantiikerin pois palmuöljydieselillä kulkevien autojen tankista.

Palmuöljy on paitsi raaka-aine, jota löytyy laajasti päivittäistavaroista kuten elintarvikkeista ja kosmetiikasta, myös pääsyy Indonesian metsäkatoon. Greenpeace Internationalin tutkimusten mukaan pääosa Sumatralla vuosina 2009−2011 palmuöljyn tuottamiseksi raivatuista metsistä oli tiikerin asuinalueita. Palmuöljyteollisuudelle on myönnetty toimiluvat jo yli miljoonalle hehtaarille tiikerin elinalueita.

Suomalainen Neste Oil on maailman suurimpia palmuöljyn käyttäjiä. Yhtiön valmistaman ns. uusiutuvan dieselin pääraaka-aine on palmuöljy. Neste Oil ei ole suostunut nimeämään kaikkia palmuöljyn tuottajiaan, mikä viittaa siihen, että yhtiö lupauksistaan huolimatta edelleen ostaa dieselinsä valmistamiseksi likaista palmuöljyä ja osallistuu siten tiikerien elinalueiden hävittämiseen.

Neste Oil on viimeksi vastannut syytöksiin kertomalla, että palmuöljyn osuus sen dieselissä vähenee jatkuvasti muiden raaka-aineiden kustannuksella. Näistä yhtiö korostaa erityisesti jäteraaka-aineita. Neste Oilin jätteiksi nimittämästä raaka-aineesta suuri osa on kuitenkin peräisin palmuöljyviljelmiltä. Vuodesta 2011 vuoteen 2012 Neste Oilin palmuöljyn käyttö vähintään kolminkertaistui yli 1,5 miljoonan tonnin ennätystasolle.

Tiikerijulistus on ensimmäinen osa kansainvälistä kampanjaa, joka tähtää sumatrantiikerin elinalueiden suojeluun ja likaisen palmuöljyn poistamiseen markkinoilta. Aiemmin Tiikerijulistus on julkistettu Indonesiassa.

Greenpeacen ja muiden ympäristöjärjestöjen luoma kansainvälinen paine on jo saanut maailman suurimman palmuöljy-yhtiö Wilmar Internationalin sitoutumaan metsätuhon lopettamiseen. Suuret palmuöljynkäyttäjäbrändit kuten L’Oréal, Unilever, Ferrero and Nestlé ovat myös ottaneet askelia oikeaan suuntaan, mutta lisää työtä tarvitaan metsien pelastamiseksi.

Tutustu Tiikerijulistukseen täällä.

Yhteystiedot:
Greenpeace Nordicin Suomen metsävastaava Matti Liimatainen, 0400 346 329
Greenpeace Nordicin Suomen viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202
Greenpeace Nordicin tiedottaja Suomessa Veera Visapää, puhelin 040 518 4516