Greenpeace vastustaa ydinreaktorin lataamista keskellä Pietaria

Lehdistötiedote - tammikuu 30, 2017
Greenpeace on pyytänyt Venäjällä ydinturvallisuusviranomaisia tutkimaan, onko ydinpolttoaineen lataaminen reaktoreihin Pietarin keskustassa sallittua.

Kelluva ydinvoimala Akademik Lomonosov rakenteilla Pietarissa.

 
Akademik Lomonosov on Rosatomin ensimmäinen kelluva ydinvoimala. Ydinvoimalaa rakennetaan parhaillaan Baltijski zavod -telakalla. Telakka on vahvistanut Rosbalt-uutistoimistolle, että voimalan reaktorit ladataan Vasilinsaarella keskellä Pietaria sijaitsevalla telakalla lähiaikoina. Greenpeace on huolissaan siitä, että ydinpolttoaineen lataaminen saattaa asettaa Pietarin asukkaat vaaraan ja rikkoo Venäjän lakia.

Ympäristövaikutusten arvioinnissa on lähdetty siitä, että kyseessä on ydinvoimala vasta silloin, kun se saapuu määränpäähänsä Tšukotkaan. Tosiasiassa Akademik Lomonosovista tulee ydinvoimala sillä hetkellä, kun polttoaine on ladattu reaktoreihin.

Ydinpolttoaineen lataamisen ei pitäisi olla mahdollista ilman ympäristövaikutusten arviointia sekä julkisia kuulemisia. Lisäksi Venäjän valtion ja Pietarin kuvernöörin tulisi hyväksyä ydinpolttoaineen väliaikainenkin pitäminen kaupungissa.

”Rosatom on jo pitkään yrittänyt saada kelluvaa ydinvoimalaansa valmiiksi. Tämä projekti ei ole tärkeä ainoastaan kansallisesti, sillä Rosatom tähyää vientimarkkinoille”, sanoo Greenpeace Venäjän ydinvoimavastaava Rashid Alimov.

Akademik Lomonosovin valmistuminen on useita vuosia myöhässä, ja alkuperäinen hinta on ympäristöjärjestö Bellonan saamien tietojen mukaan nelinkertaistunut. Kelluvien ydinvoimaloiden tarkoitus on sähköistää ennen kaikkea Venäjän syrjäisiä kohteita kuten esimerkiksi Arktiksella öljyä poraavia lauttoja.

”Greenpeace vastustaa kelluvia ydinvoimaloita. Onnettomuuden sattuessa laajat alueet olisivat vaarassa saastua. Kelluvat ydinvoimalat ovat myös paljon alttiimpia terrorismille kuin tavalliset ydinvoimalat, ja esimerkiksi merirosvous on vakava uhka maanjäristysten ja tsunamien ohessa”, Rashid Alimov toteaa.

Lisätietoja:
Energiavastaava Olli Tiainen, Greenpeace Nordic, puhelin 040 164 8606
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, Greenpeace Nordic, puhelin 050 369 6202


Aiheet