Greenpeacen aktivistien mielenosoitus Białowieżan metsässä jatkuu toista viikkoa

Viranomaiset yrittävät poistaa aktivistit Unionin tuomioistuimen päätöstä uhmaten

Lehdistötiedote - syyskuu 5, 2017
Greenpeacen aktivistit 12 maasta jatkavat edelleen viime viikon tiistaina alkanutta mielenosoitusta Białowieżan metsän pelastamiseksi. Mukana mielenosoituksessa on nyt kolme suomalaista aktivistia. Myös Euroopan Unionin tuomioistuin on määrännyt heinäkuussa hakkuut keskeytettäväksi.

Greenpeacen aktivistien mielenosoitus hakkuiden pysäyttämiseksi Białowieżan metsässä alkoi 29. elokuuta 2017.


Aktivistit ovat puihin kiinnitettyjen kiipeilyköysien ja banderollien avulla sulkeneet autojen pääsyn hakkuualueella ja siten estäneet puiden kuljettamisen pois metsästä. Metsänvartijat ovat poistaneet viime viikon aikana aktivisteja hakkuualueelta, mutta paikalle tulleet uudet aktivistit ovat pystyneet jatkamaan mielenosoitusta. Ketään aktivisteista ei ole tällä hetkellä pidätettynä.
 
“Białowieżan metsä on ainutlaatuinen. Missään Euroopan lehtimetsävyöhykkeellä ei ole yhtä suurta metsäaluetta. Valkovenäjän  puolella metsä on kansallispuistoa. Puola sen sijaan uhmaa Euroopan Unionin tuomioistuinta ja hakkaamalla metsää vaarantaa Natura 2000 -alueen, joka on myös UNESCO:n maailmanperintökohde. On tärkeää, että aktivistit ympäri Eurooppaa - myös Suomesta - ovat pelastamassa eurooppalaisten yhteistä luontoa”, sanoo Greenpeace Nordenin Suomen maajohtaja Sini Harkki.
 
“Euroopan Unionin tuomioistuin on väliaikaisessa päätöksessään määrännyt hakkuut keskeytettäväksi. Białowieżan hakkuut osoittavat, ettei Puola aio mitenkään noudattaa tuomioistuimen päätöstä”, Harkki jatkaa.
 
Puolan ympäristöministeri Jan Szysko teki maaliskuussa 2016 Białowieżan Puolan puoleisen alueen säädöksiin muutoksia, jotka mahdollistavat hakkuiden kolminkertaistamisen, ja avaavat metsätaloudelle alueita, jotka on tähän mennessä suojeltu kokonaan.
 
Lisätietoja:
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, Greenpeace Norden, puhelin 050 369 6202 (myös yhteydet suomalaisaktivisteihin)
Maajohtaja Sini Harkki, Greenpeace Norden, puhelin 050 582 1107