Greenpeacen aktivistit jarruttivat öljynporausta Venäjän Arktiksella viisi päivää

Suomalaisaktivistin vene kaadettiin Jäämerellä

Lehdistötiedote - elokuu 28, 2012
Greenpeacen aktivistien mielenosoitus arktista öljynporausta vastaan jatkui viidettä päivää Petšoranmerellä Venäjän Arktiksella. Aktivistit pyrkivät jarruttamaan öljynporauslautan valmistelua arktiseen öljynporaukseen estämällä huoltoalus Anna Ahmatovan kiinnittymisen Gazpromin öljynporauslautta Prirazlomnajalle. Anna Ahmatova jatkoi kiinnittymistään aktivisteista huolimatta nostamalla ja kaatamalla aktivistien veneen. Veden varaan joutui myös suomalaisaktivisti Sini Saarela. Kukaan ei loukkaantunut mielenosoituksessa.

28. elokuuta 2012

Gazpromin huoltoaluksen Anna Ahmatova ja öljynporauslautta Prirazlomnajan miehistö kaatavat Greenpeacen aktivistien veneen Petšoranmerellä 28. elokuuta 2012. © Denis Sinyakov / Greenpeace


Kello kuudelta Suomen aikaa aktivistit kiinnittivät kumiveneensä Anna Ahmatovan ja Prirazlomnajan kiinnitysköysiin estäen työntekijöiden siirtymisen huoltoalukselta öljynporauslautalle. Anna Ahmatova jatkoi kuitenkin kiinnittymistään ja aktivistien vene nostettiin ilmaan aluksen kiinnitysköysillä siten, että vene kaatui ja aktivistit joutuivat veden varaan.

Venäjän rajavartioston alus on ollut paikalla Greenpeacen aktivistien mielenosoituksen ajan, mutta ei ole puuttunut tapahtumien kulkuun.
“Meitä voi yrittää pysäyttää jääkylmällä vedellä, mutta se ei lannista, sillä tiedämme, kuinka tärkeää tälle herkälle ympäristölle on estää öljynporaus. Ympärilläni oleva arktinen luonto meri ei selviä öljyvuodoista”, sanoo merestä Greenpeacen Arctic Sunrise alukselle noussut suomalaisaktivisti Sini Saarela.

Aktivistit lopettavat mielenosoituksensa tänään jarrutettuaan arktista öljynporausta viisi päivää. Petšoranmerellä aktivistien tukena ollut Arctic Sunrise jatkaa matkaa Huippuvuorille ja siirtyy seuraavaan tehtävään arktisen napajään reunalle tukialukseksi tutkijoille. Tutkimusmatkalla kerätään tietoa merijäästä sen ollessa pienimmillään syyskuun puolivälissä. Yhdysvaltalaisen US Ice and Snow Data Centerin mukaan Pohjoisen jäämeren merijää on jo nyt sulanut ennätyksellisen pieneksi ja sulaminen jatkuu vielä parin viikon ajan.

“Kampanjamme Gazpromia, Shelliä ja muita arktista öljyä havittelevia öljy-yhtiöitä vastaan jatkuu. Haastamme vastuuttoman arktisen öljynporauksen ja pyydämme lisää ihmisiä liittymään niiden yli 1,5 miljoonan joukkoon, jotka jo vaativat Arktista kansainväliseksi suojelualueeksi”, sanoo mielenosoitukseen Jäämerellä osallistunut Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo.

Vapaasti ladattavia kuvia mielenosoituksesta

Arktisen merijään sulamisesta ennätyksellisen pieneksi: The National Snow and Ice Data Center

Lisää Greenpeacen kampanjasta Arktiksen suojelemiseksi

Lisätietoa:
Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, puhelin 040 181 6559
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202