Greenpeacen aktivistit nousseet Shellille vuokratulle jäänmurtajalle merellä Öölannin eteläpuolella

Lehdistötiedote - toukokuu 3, 2012
Greenpeacen aktivistit nousivat Shellille vuokratulle jäänmurtaja Nordicalle Öölannin eteläpuolella aikaisin torstaiaamuna. Nordica lähti vappuna Helsingistä, jossa kaksi Greenpeacen aktivistiryhmää pyrki estämään sen lähdön Shellin öljynporauksen tukialukseksi Alaskan pohjoispuolelle.

1. toukokuuta 2012

 

Noin kello 5.30 Suomen aikaa kuusi aktivistia viidestä maasta nousi kumiveneistä Nordicalle Öölannin eteläpuolella avomerellä. Aktivistit ovat lukinneet itsensä alukselle. Greenpeace vaatii Shelliä luopumaan vaarallisesta aikeestaan porata öljyä Arktiksella. Nordicalle nousi myös kaksi suomalaista aktivistia.

”On häpeäksi Suomelle, että suomalaisten omistama valtionyhtiö Arctia Shipping myy laivansa ja miehistönsä Shellin vastuuttomaan arktiseen uhkapeliin. Ruotsi on päättänyt toisin. Ruotsin valtion jäänmurtajia ei vuokrata arktiseen öljynporaukseen”, sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso. ”Greenpeace vaatii, että arktista öljynporausta ei saa lainkaan aloittaa. Arctia Shippingin on myös luovuttava arktisen öljynporauksen tukemisesta.”

“Shellin vastuuton hanke porata öljyä Arktisella on vaarallinen uhka yhdelle maailman ainutlaatuisimmista alueista”, sanoo Greenpeacen kampanjoitsija Therese Jacobson. ”Olemme valinnan edessä. Joko suojelemme Arktiksen tai annamme ahneiden yhtiöiden tuhota arvokkaan alueen.”

Aamuinen mielenosoitus merellä on jatkoa Greenpeacen aktivistien mielenosoitukselle vappuna. Tuolloin Nordican lähtöä arktiselle öljynporausalueelle 52 aktivistia 15 maasta. Poliisi ja rannikkovartiosto poistivat mielenosoittajat, ja Nordica pääsi lähtemään Helsingistä.

Valtionyhtiö Arctia Shippingin Nordica on toinen Shellille vuokratuista jäänmurtajista.Nordica on matkalla Alaskan pohjoispuolelle, jonne sen sisaralus Fennica lähti jo maaliskuussa. Alukset toimivat öljynporausalusten Kulluk ja Noble Discoverer tukena, kun ne poraavat viisi koelähdettä Beaufortinmerellä ja Tšuktšimerellä.

Seuraa toimintaa verkossa greenpeace.fi/arctia

Lisätietoja:
Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, puhelin 040 181 6559
Kampanjoitsija Sini Harkki, puhelin 050 582 1107
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202, yhteydet aktivisteihin

Kuvat ja video ladattavissa vapaasti mediakäyttöön

Katso suomalaisten aktivistien esittely