Greenpeacen aktivistit osoittavat mieltään Oskarshamnin ydinvoimalalla

Lehdistötiedote - maaliskuu 5, 2014
Aktivistit toimittivat tänä aamuna eläkekirjeen Ruotsin vanhimmalle ydinvoimalalle.

 

Neljä Euroopan kymmenestä vanhimmasta reaktorista on Ruotsissa. Tänään julkaistu raportti osoittaa, että reaktoreiden onnettomuusriski nousee merkittävästi ikääntymisen mukana.

– Greenpeace osoittaa mieltään ruotsalaisilla ydinvoimaloilla kolmatta kertaa viimeisen kahden vuoden sisällä. Aktivistit toimittivat eläkekirjeen Oskarshamnin kakkosreaktorin seinälle ja hallintorakennukseen muistuttaakseen vanhentuneiden reaktoreiden aiheuttamasta riskistä. Reaktorit on suljettava niin nopeasti kuin mahdollista, vaatii Greenpeacen Ruotsin ohjelmajohtaja Annika Jacobson.

20 aktivistia saapui aamulla Oskarshamnin voimala-alueen reunalle tavallisissa henkilöautoissa. He kiipesivät aidan yli ja kakkosreaktorin katolle, josta he tiputtivat suuren 10x15 metrin kokoisen laitokselle suunnatun eläkelaskelman. Samalla toinen ryhmä aktivisteja toimitti vastaavan laskelman voimalan hallintorakennukseen.

Greenpeace on pitänyt aiemminkin esillä ruotsalaisten ydinvoimaloiden ikääntymisen aiheuttamia riskejä ja julkaisi tänään kaksi raporttia: yhden eurooppalaisten ydinvoimaloiden ikääntymisestä ja toisen, joka keskittyy Ruotsin eläkeikäisiin reaktoreihin. Lähes kolmannes eurooppalaisista ydinreaktoreista on ohittanut alun perin suunnitellun elinikänsä. Ikääntyvien reaktorien aiheuttamia riskejä ei ole aiemmin kunnolla selvitetty.

– Eurooppalaisten ydinvoimaloiden kasvava keskimääräinen ikä aiheuttaa uusia ongelmia ja kasvattaa olemassa olevia, toteaa Annika Jacobson.

Oskarshamnin 42-vuotias ykkösreaktori on Ruotsin vanhin, ja neljänneksi vanhin käytössä oleva reaktori EU-alueella. Reaktori on kärsinyt kroonisista ongelmista ja tähän mennessä 216 hätäpysäytyksestä. Tästä huolimatta laitoksen omistava E.ON aikoo suorittaa laitoksen kakkosreaktorilla suurinta ydinvoimalalle koskaan tehtyä tehonkorotusta. Tehonkorotuksen toteuttava, Olkiluoto 3 rakentava ranskalaisyhtiö Areva, kutsuu operaatiota "haastavimmaksi koskaan tehdyksi tehonkorotukseksi ydinvoimalalla".

– Ruotsi lisää vanhojen ydinvoimaloidensa tehoa käymättä asiasta minkäänlaista poliittista keskustelua. Korotukset vastaavat kuitenkin mittaluokaltaan sekä tehojen että riskien suhteen uuden reaktorin rakentamista, Annika Jacobson toteaa.

Raportit ja lisätietoja: www.out-of-age.eu

Yhteystiedot

Annika Jacobson, Greenpeacen ohjelmajohtaja Ruotsissa, +46 70 542 0890, Twitter: @chef_greenpeace (ruotsiksi ja englanniksi)

Jehki Härkönen, energiavastaava, +358 40 197 2620, Twitter: @jehki

Sini Harkki, Greenpeacen ohjelmajohtaja Suomessa, +358 50 582 1107

Greenpeace Twitter - @greenpeaceSuomi #eläkeikä  #stresstest

Aiheet