Greenpeacen aktivistit osoittivat Oslossa mieltä arktista öljynporausta vastaan

Lehdistötiedote - kesäkuu 12, 2014
Greenpeacen aktivistit osoittivat Oslossa mieltä ExxonMobil Bislett Games -yleisurheilukilpailujen yhteydessä. Kisojen pääsponsori ExxonMobil aikoo porata öljyä Karanmerellä Venäjän Arktiksella. Aiemmin keskiviikkona Greenpeacen alus Esperanza osoitti mieltä Ölenissä, Länsi-Norjassa, missä ExxonMobilin öljynporauslauttaa varustellaan Karanmerelle.

12. kesäkuuta 2014

Greenpeacen aktivistit osoittivat mieltään ExxonMobilin arktista öljynporausta vastaan Norjassa, Ölenissä 11. kesäkuuta 2014. Taustalla Karanmerelle lähdössä oleva ExxonMobilin öljynporauslautta West Alpha. © Greenpeace


Keskiviikkona avattiin ExxonMobilin sponsoroima Bislett Games -yleisurheilukilpailu Oslossa. Kisat ovat osa kansainvälisen yleisurheiluliiton Diamond League -kilpailusarjaa. Muun muassa moninkertainen olympiamitalisti Carl Lewis seuraa kisoja. 27 Greenpeacen aktivistia 12 maasta otti osaa protestiin, jossa levitettiin valopylvääseen banderolli, jossa luki “No Arctic Oil”, ei arktista öljyä.
 
Aktivistit myös jakoivat yleisölle tietoa ExxonMobilin vaarallisista öljynporausaikeista. Ihmisiä kutsuttiin ottamaan itsestään kuva hashtagilla  #NoArcticOil ja #SavetheArctic, jotta viesti menisi perille kisojen sponsorille.
 
“ExxonMobil yrittää häikäistä ihmisiä hienoilla tapahtumilla ja maailman tunnetuimpien urheilijoiden loisteella. Mutta meitä ei hämätä. Tällä valaisevalla protestilla tuomme heidän likaiset arktiset öljynporaussuunnitelmansa parrasvaloihin”, sanoo Truls Gulowsen, Greenpeace Nordicin ohjelmajohtaja Norjassa.

ExxonMobil on maailman suurin öljy-yhtiö, jolla on yhteisyritys venäläisen Rosneftin kanssa. Yhtiö aikoo porata öljyä Karanmeren jäätyvällä merialueella. Porausalue sijaitsee Russkaja Arktika -kansallispuiston vieressä. Kansallispuisto on jääkarhujen ja mursujen elinaluetta. Kansallispuistossa on myös pohjoisen pallonpuoliskon suurimpia lintuyhdyskuntia. Venäjän lain mukaan öljynporaus alueella on laitonta.

“ExxonMobilin suunnittelee öljynporausta kaukaisella Arktiksella erittäin ankarissa oloissa. Meidän on pysäytettävä ExxonMobil ja muut öljy-yhtiöt kuten Statoil, Gazprom ja Rosneft. Öljyvuoto jäisellä merellä on mahdoton puhdistaa, eikä näille äärimmäisille alueille ole syytä mennä poraamaan öljyä, jota ihmiskunnalla ei ole varaa polttaa, jos aiomme pysyä turvallisissa ilmastotavoitteissa”, Gulowsen sanoo.
 
Aiemmin keskiviikkona Greenpeacen aktivistit osoittivat mieltään Ølenissä Länsi-Norjassa, jossa ExxonMobilin öljynporauslautta West Alphaa varustettiin öljynporaukseen Karanmerellä.

Valokuvia ja videota mielenosoituksista

 

Taustatietoa ExxonMobilin öljynporaushankkeista Venäjän Arktiksella (englanniksi)


Lisätietoja:

Truls Gulowsen, Greenpeace Nordicin ohjelmajohtaja Norjassa, puhelin +47 901 07 904 (norjaksi, englanniksi)

Laura Meller, Greenpeace Nordicin Arktis-kampanjoitsija Suomessa, puhelin 040 164 8606
Juha Aromaa, Greenpeace Nordicin viestintäpäällikkö Suomessa, puhelin 050 369 6202