Greenpeacen aktivistit ovat sulkeneet Neste Oilin pääkonttorin

Lehdistötiedote - lokakuu 25, 2011
Greenpeacen aktivistit ovat sulkeneet Neste Oilin pääkonttorin sisäänkäynnin Keilaniemessä Espoossa. Aktivistit ovat lukinneet itsensä Neste Oilin pääkonttorin pääoven eteen. Itse ovet on suljettu vanerilevyin, joissa on kuvattu indonesialaista sademetsää. Kuvissa on teksti ”Tämäkö polttoaineeksi?” 38 aktivistia Suomesta, Tanskasta, Ruotsista, Norjasta, Saksasta ja Alankomaista vaatii Neste Oilia korjaamaan virheinvestointinsa palmuöljypolttoaineeseen ja estämään metsätuhon.

25. lokakuuta 2011

Sulkemalla sisäänpääsyn aktivistit vaativat Neste Oilia muuttamaan toimintatapojaan ja -periaatteitaan ja lopettamaan metsän tuhoamisen Kaakkois-Aasiassa.

Neste Oilin osavuosikatsaus julkistetaan tänään aamupäivällä. Sulkemalla sisäänpääsyn aktivistit vaativat Neste Oilia muuttamaan toimintatapojaan ja -periaatteitaan ja lopettamaan metsän tuhoamisen Kaakkois-Aasiassa.

”Aktivistit pysäyttävät Neste Oilin johtajat ajattelemaan virheinvestointinsa korjaamista. Neste Oilin on ilmoitettava tarkka ja kunnianhimoinen aikataulu siirtymisestä käyttämään ainoastaan kestäviä raaka-aineita. Yhtiön on myös välittömästi julkistettava, kuinka paljon eri raaka-aineita tällä hetkellä käytetään NExBTL:n tuotannossa, ja miltä raaka-aineen toimittajilta ne hankitaan”, sanoo Greenpeacen palmuöljyvastaava Maija Suomela.

Neste Oil avasi syyskuussa palmuöljydieseljalostamon Rotterdamiin. Yhtiön mukaan kokonaisraaka-ainetarve NExBTL:n tuotannossa nousee 2,4 miljoonaan tonniin vuonna 2012. Palmuöljy on edelleen NExBTL:n pääraaka-aine. Näin suuri palmuöljyn kysynnän kasvattaminen johtaa plantaasien raivaamiseen sademetsiin. Palmuöljyn kasvava käyttö autojen ja lentokoneiden polttoaineena kiihdyttää entisestään Kaakkois-Aasian sademetsien katoamista.

Liikenteen energiantarpeeseen on olemassa kestäviä ratkaisuja. Joukkoliikennettä on kehitettävä, erityisesti tavaraliikennettä siirrettävä rautateille ja autojen energiatehokkuutta on parannettava. Maantieliikenteessä sähköautot, biokaasu ja jätepohjaiset biopolttoaineet ovat mahdollisia ratkaisuja. Biopolttoaineiden kestävyys on arvioitava polttoaineen koko elinkaaren aikaisten vaikutusten mukaan niin, että raaka-aineiden suorat ja epäsuorat vaikutukset maankäyttöön on otettu huomioon.

”Neste Oilin on nyt ymmärrettävä, että polttoaineen valmistaminen lisää viljelypinta-alaa vaativista raaka-aineista oli virheinvestointi, jonka karmeita seurauksia ovat metsätuho ja väkivaltaisuudet. Yhtiön on nyt korjattava virheensä ja nopeasti muutettava tuotantonsa raaka-ainepohja kestäväksi”, Suomela sanoo.

Kuvat ja video mielenosoituksesta Neste Oilin pääkonttorilla myöhemmin tiistaina, viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202,

Vapaasti ladattavia kuvia tiedotusvälineille

Lisätietoja, kuvia ja aktivistien esittely:
www.greenpeace.fi/nesteoil

Palmuöljyvastaava Maija Suomela, puhelin 040 180 9303 (paikan päällä)
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202
Metsäkampanjoitsija Sini Harkki, puhelin 050 582 1107