Greenpeacen aktivistit pysäyttivät Arktikselle lähdössä olevan öljynporauslaivan

Lehdistötiedote - helmikuu 23, 2012
Greenpeacen aktivistit ovat nousseet Uudessa Seelannissa Arktikselle lähdössä olleelle öljynporauslaiva Nobel Discovererille. Aktivistien joukossa on myös näyttelijä Lucy Lawless. Shell aikoo tehdä laivalla koeporauksia arktisilla vesillä Alaskan pohjoispuolella ensi kesänä. Porauksiin on lähdössä myöhemmin keväällä myös kaksi suomalaista jäänmurtajaa. Greenpeace vaatii kaiken öljynporauksen kieltämistä jään peittämillä arktisilla vesillä.

 

Öljynporauslaiva Nobel Discoverer oli lähdössä kohti Arktista, kun kuusi aktivistia nousi sen kannelle ja kiipesi öljynporaustorniin. Yksi aktivisteista on uusiseelantilainen näyttelijä Lucy Lawless, joka on tullut tunnetuksi muun muassa pääroolistaan televisiosarjassa Xena. Aktivistit levittivät torniin banderollin, jossa on tekstit “Stop Shell” ja “#SaveTheArctic.” Aktivisteilla on varusteita usean vuorokauden oleskeluun öljynporausaluksella.

 “Olen täällä tänään planeetan ja lasteni puolesta”, Lawless sanoi alukselta. ”Syvänmeren öljynporaus on jo riittävän pahaa, mutta uskaltautuminen Arktikselle, joka on yksi taianomaisimmista paikoista paneetalla, menee liian pitkälle. En halua lasteni kasvavan maailmaan, jossa näitä ainutlaatuisia paikkoja ei ole jätetty koskemattomiksi ja jossa me tuhoamme jääkarhujen elinalueen viimeisten öljypisaroiden takia”, Lawless jatkoi.

Shell aikoo tehdä aluksella koeporauksia viidessä kohteessa Beaufortinmerellä ja Tšuktšimerellä ensi kesänä. Suomalainen valtionyhtiö Arctia Shipping on vuokrannut  jäänmurtajat Fennican ja Nordican Shellille näihin porauksiin.

”Shell on ensimmäinen maailman kuudesta suuresta öljyjätistä, joka suunnittelee poraavansa Arktiksella. Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ja ainutlaatuisen Arktiksen suojelemiseksi on tärkeää, että kilpajuoksu pohjoisesta öljystä pysäytetään heti alkuunsa. Arktinen luonto on äärimmäisen haavoittuvainen, ja Arktisen neuvoston jäsenenä Suomella on erityinen vastuu sen suojelemisesta. Siksi emme saa lähettää talvimerenkulkumme turvaavia jäänmurtajia kesäksi öljynetsijöiden arktiseen uhkapeliin”, sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

Shell aikoo porata viisi koelähdettä Beaufortinmerellä ja Tšuktšimerellä Alaskan pohjoispuolella. Shellin suunnitelmien mukaan öljynporausalukset Noble Discoverer ja Kulluk olisivat aloittamassa poraukset heinäkuussa.

Öljyvuodolla olisi katastrofaaliset seuraukset Pohjoisella jäämerellä. Alueella elää lajeja, joita ei ole muualla Yhdysvalloissa. Tällaisia lajeja ovat muun muassa jääkarhu, erilaiset hylkeet, grönlanninvalas ja useat kalalajit sekä linnut kuten kyhmyhaahka ja tunturihaukka. Myös alkuperäisasukkaat ovat riippuvaisia merestä.

Greenpeace kutsuu ihmisiä pelastamaan ainutlaatuisen Arktiksen, joka kuuluu meille kaikille, osoitteessa www.greenpeace.fi/arktis. Perjantaina Greenpeacen aktivistit jakavat tietoa arktisen öljynporauksen riskeistä Helsingin kaduilla kello 12 alkaen.

Lisätietoja Arktiksesta ja öljynporauksesta

Vapaasti käytettäviä kuvia öljynporauslaivan pysäyttämisestä Uudessa Seelanissa tulossa perjantaiaamuun mennessä.

Lisätietoja:
Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, puhelin 040 181 6559
Kampanjoitsija Sini Harkki, puhelin 050 582 1107
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202 (kuvat, video, yhteydet aktivisteihin Uudessa Seelannissa)