Greenpeacen aktivistit vaativat vastuuta ydinvoimayhtiöiltä

Lehdistötiedote - maaliskuu 7, 2013
Viisi päivää ennen Fukushiman ydinonnettomuuden alkamisen vuosipäivää Greenpeacen aktivistit vaativat useassa maassa vastuuta ydinvoimaloiden rakentajilta ja niitä käyttäviltä energiayhtiöiltä. Mielenosoitusten kohteena ovat General Electric, Hitachi sekä Toshiba, joka tarjoaa reaktoriaan Fennovoimalle. Rakentajilla ja energiayhtiöillä on oltava täysi vastuu onnettomuuden tapahtuessa.

7. maaliskuuta 2013

Greenpeacen aktivistit vaativat 7. maaliskuuta 2013 Duisburgissa Saksassa Hitachi Power Europen pääkonttorilla reaktorirakentaja Hitachia vastuuseen Fukushimassa aiheutetusta tuhosta. © Bernd Arnold / Greenpeace


Mielenosoituksia on tänään General Electricin Belgian toimistolla Brysselissä ja Ranskan toimistolla Pariisissa, Hitachi Europe Powerin Saksan pääkonttorilla Duisburgissa, Japanin parlamentin edessä Tokiossa ja Jordanian parlamentin edessä Ammanissa.

“Japanin voimalat valmistaneet ja niitä huoltaneet yhtiöt eivät nykylain mukaan joudu minkäänlaiseen vastuuseen miljardien tuhoista. Suomessa tilanne ei ole ydinvastuun osalta sen parempi”, sanoo Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen.

Japanin taloudellinen tutkimuskeskus (JCER) on arvioinut Fukushiman ydinonnettomuuden kustannuksiksi 190 miljardia euroa, mikä vastaa Suomen koko vuotuista bruttokansantuotetta. Teoriassa kulut maksaa tuhoutuneet reaktorit omistava energiayhtiö TEPCO, mutta yhtiö on ajautunut maksukyvyttömäksi ja kansallistettu, jolloin kulut käytännössä maksetaan verovaroista.

”Olkiluoto 3:n rakentaminen on ollut turvallisuuspuutteita täynnä, muista rikkomuksista puhumattakaan. Valmistumisesta ei ole tietoa ja kustannukset ovat karanneet. Tässä tilanteessa on erittäin vaarallista, että reaktoria rakentavalla Arevalla ei ole mitään vastuuta laitoksen toiminnasta sen valmistuttua.”

”Nyt Fennovoima ja Pohjolan Voima pyytävät rahaa omistajiltaan, jotka useassa tapauksessa ovat tavallisia kuntalaisia, jotta ydinvoimahankkeet pysyisivät pystyssä. Rahan kaataminen näihin riskihankkeisiin on lopetettava. Ne ovat kalliita jo muutenkin ja onnettomuuden tapahtuessa ne vievät perikatoon”, Härkönen sanoo.

Fukushimassa sadattuhannet säteilyn takia kotinsa jättäneet odottavat edelleen korvauksia kaksi vuotta onnettomuuden alkamisen jälkeen.

”On käsittämätöntä, etteivät General Electric, Hitachi ja Toshiba ota mitään vastuuta aiheuttamastaan tuhosta. Näistä yhtiöstä Toshiba on jättänyt tarjouksen reaktorista Pyhäjoelle ja kaikki kolme reaktorista Olkiluotoon”, Härkönen toteaa.

Kuvia mielenosoituksista

Vetoomus ydinvoimayhtiöiden saamiseksi vastuuseen Fukushiman ydinonnettomuuden tuhoista

Englanninkielinen raportti Fukushiman ydinonnettomuuden kustannuksista ja onnettomuuden jälkihoidosta

Englanniksi tekstitetty video Fukushiman evakoiden kokemuksista

Aiheet