
Järjestöt nostivat lokakuussa 2016 kanteen, jonka mukaan Norjan hallitus toimii vastoin Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita ja rikkoo maan perustuslain takaamaa oikeutta turvalliseen ja terveelliseen elinympäristöön. Oikeuskäsittely alkaa 13. marraskuuta Oslossa.
“Oikeusjutun tavoitteena on laittaa valtiot kaikkialla vastuuseen ympäristöstä ja tehdyistä ympäristölupauksista. Avatessaan uusia alueita öljynporaukselle Norjan hallitus pelaa täysin tarpeetonta riskipeliä ympäristön ja ihmisten kustannuksella”, toteaa Greenpeace Norjan maajohtaja Truls Gulowsen.
Norjaa vaaditaan vastuuseen
Ensimmäistä kertaa 20 vuoteen Norjan valtio avasi uusia öljynporausalueita Baretsinmerellä, jonne Statoil, Chevron ja Lukoil yhdessä kymmenen muun öljy-yhtiön kanssa [1] ovat lähdössä etsimään öljyä. Statoil on jo ilmoittanut aikeistaan aloittaa koeporaukset tänä kesänä.
Porauslupien myöntäminen on yhteensovittamattomassa ristiriidassa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden kanssa: Norja ratifioi sopimuksen ensimmäisten maiden joukossa ja sitoutui vähentämään päästöjä nopeasti sekä tekemään osansa, jotta ilmaston lämpeneminen saadaan pysäytettyä 1,5 asteeseen.
Asianomistajat vetoavat oikeusjutussa myös Norjan perustuslakiin, jossa taataan oikeus terveelliseen ja turvalliseen ympäristöön nykyisille ja tuleville sukupolville. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kyseistä perustuslain pykälää koetellaan oikeudessa.
“Norjan hallituksella on velvollisuus suojella kansalaisten oikeutta terveelliseen ympäristöön. Ottamalla haasteen käsittelyyn käräjäoikeus antoi meille tärkeän tilaisuuden turvata tulevaisuutemme. Oikeusjuttu on suuri askel kohti ympäristöuhkien ratkaisemista. Yhdessä voimme olla se sukupolvi, joka pysäyttää öljy-yhtiöt”, toteaa Natur og Ungdomin johtaja Ingrid Skjoldvær.
Tämä on ensimmäinen oikeusjuttu, jossa pyritään vastustamaan uusia öljynporaushankkeita Pariisin ilmastosopimuksen nojalla. Samalla se on osa maailmanlaajuista ilmasto-oikeusjuttujen aaltoa [2], jossa kansalaiset pyrkivät saamaan hallituksia ja suuria saastuttajia vastuuseen.
Kuvia ja video saatavissa täällä
Kirjelmä Oslon käräjäoikeudelle
Lisätietoja:
Ingrid Skjoldvær, Natur og Ungdom (Oslossa) + 47 977 02 181
Truls Gulowsen, Greenpeace (Oslossa) +47 901 07 904, 
Laura Meller, Greenpeacen Arktis-vastaava (Helsingissä) +358 40 180 3322
Juha Aromaa, viestintäpäällikkö (Helsingissä) +358 369 6202
[1] Nämä 13 öljy-yhtiötä ovat hakeneet ja saaneet uudet porausluvat Barentsinmerelle:
Statoil (Norja), Capricorn, Tullow and Centrica (Iso-Britannia), Chevron and ConocoPhillips (Yhdysvallat), DEA (Saksa), Aker BP (Norja), Idemitsu (Japani), Lukoil (Venäjä), Lundin Petroleum (Ruotsi), OMV (Itävalta), PGNiG (Norja/Puola).
[2] Supertaifuuni Hayianista selvinneet ihmiset ovat vedonneet Filippiinien ihmisoikeuskomissioon yhdessä kansalaisvaikuttajien ja järjestöjen kanssa, jotta maailman suurimmat saastuttajat saataisiin vastuuseen ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta. Hallitusten ilmastotoimia peräänkuuluttavat oikeusteitse Our Children’s Trust -järjestö Yhdysvalloissa ja Climate Grannies -järjestö Sveitsissä.