Kanadalaisyhtiö vaatii korvauksia Greenpeacelta - oikeuskäsittely Yhdysvalloissa

Lehdistötiedote - tammikuu 25, 2017
Kanadalainen metsäyhtiö Resolute nosti 31. toukokuuta 2016 kanteen Greenpeacea ja Stand.earth -ympäristöjärjestöä vastaan Etelä-Georgian piirioikeudessa, Georgiassa Yhdysvalloissa. Oikeus päättää tänään keskiviikkona, otetaanko tapausta käsittelyyn. Tapaus on merkittävä sananvapauden kannalta.

 
“Tämä perusteeton kanne on hylättävä. Resolute yrittää uhkailemalla viedä huomion sen kestämättömästä toiminnasta Kanadan boreaalisissa metsissä. Tästä oikeustapauksesta voi tulla vaarallinen ennakkotapaus, joka kohdistuu kansalaisten osallistumiseen juuri silloin, kun sitä eniten tarvitaan. Oikeusistuinten on pysäytettävä yhtiöiden taktiikka hiljentää itseensä kohdistuva kritiikki”, sanoo Greenpeacen Yhdysvalloissa toimivien Greenpeace, Inc:n ja Greenpeace Fund, Inc:n johtaja Annie Leonard.

Resolute vaatii luokittelemaan riippumattomat ympäristöjärjestöt Greenpeace Internationalin, Yhdysvaltain Greenpeacen ja Stand.earthin rikollisiksi rahankiristyksen vastaisten lakien (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) nojalla. Lait on alun perin säädetty mafian toimintaa vastaan. Resolute vaatii 31. toukokuuta 2016 nostamassaan kanteessa myös 300 miljoonan Kanadan dollarin (210 miljoonan euron) korvausta. Järjestöjen mielestä kyseessä on strateginen oikeusjuttu kansalaistoimintaa vastaan, jonka tarkoitus on hiljentää kritiikki Resoluten kestämättömiä hakkuita vastaan Kanadassa.

Resoluten käyttämä lakiasiantoimisto Kasowitz Benson on myös puolustanut presidentti Trumpia vuosien ajan eri oikeusjutuissa.

Greenpeacen ja Stand.earthin kaltaisten järjestöjen sananvapaus on elintärkeä kysymyksissä, joilla on julkista merkitystä. Yli sata riippumatonta järjestöä on jo julkisesti vaatinut oikeutta hylkäämään jutun, näiden mukana 11 mediayhtiötä, jotka esittivät kantansa lähettämällä kukin oikeudelle amicus brief -kirjeen.

Lisätietoja:
Rodrigo Estrada, tiedottaja, Greenpeace USA (englanniksi), +1 202 344 9292
Sini Harkki, maajohtaja, Greenpeace Nordic, 050 582 1107
Juha Aromaa, viestintäpäällikkö, Greenpeace Nordic, 050 369 6202