Kilometrien pituinen ihmisketju hiilikaivoksia vastaan

Tiedote 22.8.2014. Päivitetty 23.8.2014

Lehdistötiedote - elokuu 23, 2014
Tuhannet ihmiset 27 eri maasta muodostivat tänään Saksan ja Puolan rajan yli kahdeksan kilometrin pituisen ihmisketjun, protestina Lausitzin alueelle suunniteltuja uusia ruskohiilikaivoksia vastaan.

Julkaisu käyttäjältä Greenpeace Suomi.

 

Yli 7500 mielenosoittajasta koostunut ihmisketju yhdisti kaksi historiallista kylää, Saksan Kerkwitzin ja Puolan Grabicen, jotka jäisivät kaavailtujen ruskohiilikaivosten laajennusten alle.

Mielenosoitukseen osallistui myös kaksi suomalaista, Greenpeacen energia- ja ilmastokampanjaa Puolassa johtava Meri Pukarinen sekä suomalainen vapaaehtoinen Ansku Holstila.

“Tilanne on aivan käsittämätön. Jos kaivossuunnitelmat toteutuvat, 700 vuotta vanhoja kyliä jyrätään ja tilalle tulee jättimäinen, eloton kuumaisema. Kuusi tuhatta ihmistä menettäisi kotinsa, järvivedet happamoituisivat ja joet liettyisivät. Mikä pahinta, Puola ja Saksa lukitsisivat energiantuotantonsa ilmaston kannalta kaikkein pahimpaan polttoaineeseen vuosikymmeniksi. Tämä olisi katastrofi koko Euroopan ilmastotavoitteiden kannalta”, toteaa Meri Pukarinen.

“Vattenfallin ja puolalaisen PGE:n kaivoshankkeet on pysäytettävä. Emme tarvitse yhtään uutta hiilikaivosta Puolaan, Saksaan tai minnekään, vaan täyskäännöksen kohti energiataloutta, joka perustuu täysin uusiutuvaan energiaan”, Pukarinen jatkaa.

Ruskohiili on ilmaston kannalta erityisen tuhoisa polttoaine ja Lausitz yksi Euroopan suurimmista kaivosalueista. Kaiken kaikkiaan Vattenfallin ja PGE-yhtiön kaivossuunnitelmat kuuden uuden avolouhoksen avaamiseksi uhkaavat tuhota 20 kylää ja 6000 ihmisen kodit.
Ihmisketjun osallistujat vaativat energiajättejä luopumaan kaivossuunnitelmistaan. Myös Puolan ja Saksan päättäjille halutaan lähettää vahva viesti.

“Tällaisia järjettömiä suunnitelmia syntyy, kun poliittinen ohjaus ei ole kunnossa. Jos lokakuussa sovittavia, EU:n jäsenmaille asetettavia 2030 ilmasto- ja energiatavoitteita ei tiukenneta nyt kaavaillulta tasolta, fossiiliteollisuuden rellestys jatkuu. Vetoammekin Puolan ja Saksan hallitusten lisäksi myös muihin Euroopan päättäjiin vahvempien päästövähennys- ja uusiutuvan energian tavoitteiden puolesta”, toteaa Pukarinen.

Hiilen vastainen mielenosoitus liittyy osaksi kansainvälistä, nopeasti kasvavaa kansanliikettä hiilikaivoksia ja -voimaloita vastaan. “Monet puolalaiset eivät enää hyväksy sitä, että heidän hallituksensa on tekemässä maasta hiiliteollisuuden ulkomuseon, vaan vaativat sen sijaan panostamista uusiutuvaan energiaan. Ihmisketju on antanut näille ihmisille äänen”, toteaa Pukarinen.

Aloitteen mielenosoituksesta tekivät paikalliset kaivoksia vastustavat ryhmät ja asukkaat, joiden tueksi liittyivät muun muassa Greenpeace, Maan ystävät, Climate Alliance ja muut.

Lisätiedot:

Meri Pukarinen, Unit Head Climate & Energy, Greenpeace Puola, +48 797 713 873
Kaisa Kosonen, ilmasto- ja energiavastaava, Greenpeace Nordic, +358 50 368 8488 www.humanchain.org