Maailmanlaajuinen liike haastaa Norjan öljynporauksen Arktiksella | Greenpeace Suomi / Greenpeace Finland

Maailmanlaajuinen liike haastaa Norjan öljynporauksen Arktiksella

Lehdistötiedote - elokuu 1, 2017
Greenpeacen Artic Sunrise -alus miehistöineen on liittynyt Norjan Lofooteilla kansainvälisten nuorisojärjestöjen seuraan. Paikalla on yli 400 nuorta aktivistia, jotka vastustavat Norjan suunnitelmia avata uusia öljynporausalueita Arktiksella. Ennen tapahtumaa Barentsinmerellä on osoitettu rauhanomaisesti mieltä Norjan arktista öljynetsintää vastaan.

1. elokuuta 2017

Greenpeace ja nuorisojärjestöt kokoontuivat Lofooteille vastustamaan öljynporausta heinäkuussa 2017. © Nick Cobbing


Greenpeace Nordenin yhdessä Natur og Ungdom -järjestön kanssa nostamaa haastetta Norjan valtiota vastaan käsitellään oikeudessa tulevana syksynä. Oslon historiallinen ilmasto-oikeudenkäynti kyseenalaistaa Norjan uudet öljynporaussuunnitelmat. Greenpeacen ja Natur og Ungdomin mielestä öljynporauslupien myöntäminen uusille alueille on ristiriidassa Norjan perustuslain kanssa, joka takaa nykyisille ja tuleville sukupolville oikeuden terveelliseen ja turvalliseen ympäristöön. Lupien myöntäminen on myös ristiriidassa Pariisin ilmastosopimuksen kanssa.    

Greenpeacen ja Natur Og Ungdomin lisäksi Lofooteille on saapunut myös yhdysvaltalainen Our Children’s Trust, joka kampanjoi Yhdysvalloissa Juliana vastaan Yhdysvallat -haasteen puolesta, jossa 21 10-21 -vuotiasta kansalaista ja ryhmä ilmastotieteilijöitä on haastanut presidentti Donald Trumpin johtaman Yhdysvaltain hallituksen liittovaltion oikeuteen.

“Sukupolvemme ja tulevat sukupolvet ovat vähiten vastuussa ilmastokriisin aiheuttamisesta, mutta meidän tulevaisuutemme on eniten vaarassa. Eri puolilla maailmaa ihmiset ovat nousseet vaatimaan hallituksilta, että henkiemme vaaraan saattamisen sijasta meitä pitäisi suojella. Juliana vastaan Yhdysvallat -jutussa haastoimme Yhdysvaltojen hallituksen oikeuteen, koska se rikkoo meidän perustavanlaatuista oikeuttamme turvalliseen ja vakaaseen ilmastoon. Presidentti Trump voi vetäytyä Pariisin sopimuksesta, mutta hän ei voi vetää haastettamme oikeudesta”, sanoo Kelsey Juliana, yksi Juliana vastaan Yhdysvallat -kanteen asianomistajista.

“Norjan perustuslaki takaa terveellisen ja turvallisen ympäristön tuleville sukupolville, joten Norjalla on velvollisuus suojella ihmisten oikeutta vakaaseen ilmastoon. Miten Norjan valtio voi suojella kansalaistensa perustuslaillisia oikeuksia, ja samalla avata 40 uutta vyöhykettä öljyn ja kaasun poraamiseksi Barentsinmereltä? Jokainen meistä 21 Julian vastaan Yhdysvallat -haasteen nostajasta tukee Greenpeacea ja Natur Og Ungdomia heidän kamppailussaan turvallisen ja vakaan ilmaston puolesta”, toteaa Kiran Oommen, yksi Juliana vastaan Yhdysvallat -kanteen nuorista nostajista.

Nuorten lisäksi Norjaa vastaan nostetun oikeusjuttua tukee myös sveitsiläinen yli 700 yli 65-vuotiaan naisen ilmastojärjestö KlimaSeniorinnen. He ovat osa ilmasto-oikeudenkäyntien aaltoa, joka vaatii valtiolta ilmastotekoja ja vastuullisuutta oikeusteitse. Heidän mielestään viranomaiset epäonnistuvat Euroopan ihmisoikeussopimuksen edellyttämässä ihmisoikeuksien turvaamisessa.

“Meitä on yli 700 senioria, mutta emme haasta hallituksia oikeuteen itsemme, vaan nuorten ja tulevien sukupolvien puolesta, sillä he joutuvat elämään tulevaisuudessa kriisien repimässä maailmassa, jos emme luovu fossiilisista polttoaineista ripeästi”, sanoo Anne Mahrer, 69, KlimaSeniorinnen -järjestön toinen puheenjohtaja.

Viikon mittaisen leirin jälkeen Greenpeacen Arctic Sunrise matkaa yhdessä 30 aktivistin kanssa Statoilin öljynporausalueille Arktiksella. Norjan valtion omistama öljy-yhtiö aikoo porata öljyä Korpfjellin lähteellä tänä kesänä, vain 400 kilometrin päässä rannikosta ja jäärajasta, joka on myös monien merilintujen tärkeää elinaluetta. Nämä alueet ovat ensimmäisiä uusia öljynporausalueita yli 20 vuoteen, eikä Norja ole koskaan aiemmin myöntänyt porauslupia näin pohjoiseen.


Valokuvia Lofooteilta ja People vs. Arctic Oil -laivakiertueelta

Lisätietoa aiheesta (englanniksi):

Öljynporauksesta Barentsinmerellä
Norjaa vastaan nostetusta oikeusjutusta

Lisätietoa:
Juha Aromaa, viestintäpäällikkö, Greenpeace Norden, puhelin 050 369 6202
Juuso Janhunen, tiedottaja, Greenpeace Norden, puhelin 040 482 5541